Obilježavanje Svjetskog dana socijalne pravde

Svjetski dan socijalne pravde obilježava se 20. veljače odlukom Ujedinjenih naroda na Općoj skupštini.

Opća skupština prepoznala je potrebu zajedničkog djelovanja međunarodne zajednice sa ciljem  iskorjenjivanja siromaštva, porasta zaposlenosti i dostojanstva rada, jednakih mogućnosti i pravde za sve. Odgovornost je društava, obitelji i pojedinaca promicanje socijalne pravde i jednakosti, odnosno zaštita ljudskih prava najugroženijih socijalnih skupina u skladu sa svrhom obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde.
 
Obilježavanje ovog datuma ujedno je i prigoda da se prepoznaju i promoviraju napori za uklanjanje problema siromaštva, isključenosti i nezaposlenosti, pa tim povodom Hrvatska mreža protiv siromaštva organizira konferenciju “Izazovi minimalnog dohotka u Hrvatskoj – iskustva i prijedlozi EMIN 2 projekta”. Na konferenciji, čiji su ciljevi steći uvid u razmišljanja stručnjaka o adekvatnosti postojećeg sustava minimalnog dohotka u Hrvatskoj, sudjelovali su hrvatski i međunarodni stručnjaci.
 
O razvoju i glavnim obilježjima minimalnog dohotka u Hrvatskoj izlaganja su, među ostalima, održali prof. Nino Žganec, predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva i predstojnik Studijskog centra socijalnog rada zagrebačkog Pravnog fakulteta, prof. Zoran Šućur s Pravnog fakulteta te državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Marija Pletikosa.
 
„Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sukladno svome djelokrugu rada uključeno je u projekt EMIN2 kojeg provodi Hrvatska mreža protiv siromaštva s obzirom na glavne ciljeve Projekta, odnosno stvaranje primjerenog, dostupnog i osnažujućeg sustava socijalnih naknada namijenjenih građanima izloženim siromaštvu. Od projekta očekujemo višestruke pozitivne ishode koji će nas usmjeriti u daljnjem razvoju javnih politika na području siromaštva i općenito sustava socijalne zaštite, koji iziskuje i međuresornu koordinaciju. Za sustav socijalne skrbi to konkretno znači osiguravanje primjernosti visine i obuhvata korisnika socijalnih naknada, ali i osiguravanje dostupnosti socijalnih usluga u svim krajevima Republike Hrvatske, posebice u najsiromašnijim krajevima. Također, važno je istaknuti da Ministarstvo kontinuirano analizira provedbu Zakona o socijalnoj skrbi te pokreće postupak izrade novog Zakona koji će moći koristiti rezultate ovoga projekta u unapređenju prava odnosno naknada i socijalnih usluga“, kazala je državna tajnica Pletikosa.
 
Europska mreža protiv siromaštva pokrenula je 2017. projekt „EMIN 2“ s ciljem da u europskim zemljama osvijesti širu javnost, ali i nositelje političke odgovornosti, o važnosti izgradnje primjerenog, dostupnog i osnažujućeg sustava minimalnih socijalnih naknada tj. socijalne pomoći namijenjenog građanima izloženim siromaštvu.
 
Ovom konferencijom Hrvatska mreža protiv siromaštva će skrenuti pozornost na sustav minimalnog dohotka u Hrvatskoj i Sloveniji, te na razini Europske unije.

Pisane vijesti