Predstavljena nova porezna rasterećenja za mlade na sedmoj sjednici Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske

Održana je sedma sjednica Savjeta za mlade Vlade RH kojom je predsjedala predsjednica Savjeta Tanja Herceg. Na sjednici su sudjelovali i državni tajnik MDOMSP-a Ivica Bošnjak, državni tajnik u MZOE-a Ivo Milatić, te pomoćnik ministra MFIN-a i ravnatelj PU Božidar Kutleša.

Održana je sedma sjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske kojom je predsjedala predsjednica Savjeta Tanja Herceg. Na sjednici su sudjelovali i državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić, te pomoćnik ministra u Ministarstvu financija i ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša. 

Porezna rasterećenja za mlade

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša predstavio je četiri kruga porezne reforme od 2016. koje su provedene s ciljem smanjenja ukupnog poreznog opterećenja, izgradnje stabilnog, održivog, jednostavnog i socijalno pravednijeg poreznog sustava, pojednostavljenja i pojeftinjenja porezne administracije te pružanja veće pravne sigurnosti poreznim obveznicima. 

Od početka porezne reforme pa do sada izmijenjeno je i dopunjeno preko 40 zakona s ukupnim rasterećenjem od gotovo 9 milijardi kuna. Posebno je predstavljeno porezno rasterećenje plaća mladih osoba do 25 i do 30 godina starosti, kao mjera za mlade, mjera koja će povećati plaće mladih i doprinijeti boljoj perspektivi za ostanak i povratak u Hrvatsku. Izdvojeno je da se od 2020. godine za mlade do 25 godina smanjuje porezna obveza za 100%, a za mlade od 26 do 30 godina za 50%, najviše do godišnje porezne osnovice od 360.000 kuna uz učinak smanjenja prihoda od poreza na dohodak za 700 milijuna kuna. Raspravljen je model rasterećenja koji je uzeo u obzir zaštitu mladih zaposlenika, ali i interese poslodavaca.  

Uključivanje mladih u ostvarivanje ciljeva održivog razvoja

Predsjednica Savjeta Tanja Herceg predstavila je najvažnije odrednice Lisabonske deklaracije o politici i programima za mlade 2019. (Lisboa+21), a osvrnula se i na održan prvi klimatski summit za mlade u New York-u te je naglasila važnost uključivanja mladih u pitanja klimatskih promjena i zaštite okoliša. Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić istaknuo je da je klima tema koja pokreće sve mlade ljude. Izvijestio je da će za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2020. započeti rasprava o prvom Europskom zelenom planu („Green Deal“) i istaknuo spremnost Ministarstva zaštite okoliša i energetike da se mlade uključi u ostvarivanje Ciljeva za održivi razvoj do 2030., osobito u segmentu zaštite okoliša. 

Predsjednica Savjeta podsjetila je kako je u srpnju u Ujedinjenim narodima predstavljen prvi Dobrovoljni nacionalni pregled Republike Hrvatske o provedbi Programa UN-a za održivi razvoj 2030. 

Financijski okvir za udruge mladih i za mlade u Hrvatskoj

Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije Antonija Gladović i pomoćnica ravnateljice Sanja Posavec predstavile su programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Na sjednici su predstavnici tijela državne uprave u Savjetu za mlade predstavili mogućnosti financiranja za udruge mladih i za mlade u 2020. godini u pojedinim sektorima, osobito u obrazovanju, gospodarstvu, kulturi i drugim ministarstvima. 

Ekonomska stabilnost mladih 

Predsjednica Savjeta naglasila je važnost ostvarivanja ekonomske stabilnosti mladih, što je prvi korak ostanku mladih u Hrvatskoj, a posljedično dovodi do pozitivnog demografskog pomaka i održivog rasta. Kao jednu od ključnih aktivnosti, predsjednica Savjeta istaknula je poticanje mladih na poduzetništvo te jačanje kompetencija mladih koje će im omogućiti zapošljavanje. Predstavljene su aktivnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta planirane u 2020. godini koje se odnose na poticanje gospodarskih subjekata na primanje učenika na naukovanje. Predstavnici ministarstva izvijestili su o dodjeli 3100 stipendija u iznosu od 18.000,00 kuna za učenike i 250 potpora u vrijednosti od 27 milijuna kuna gospodarskim subjektima koji izvode praktičnu nastavu i vježbe naukovanja za učenike koji se obrazuju u zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja.
 
Zakoni od interesa za mlade u 2020. godini

Na sjednici su predstavljene planirane zakonodavne aktivnosti u 2020. godini, vezane za mlade, od kojih je posebno istaknuta izmjena Zakona o savjetima mladih, u koju je i Savjet za mlade Vlade od početka uključen. Predsjednica Savjeta pozvala je sve mlade na uključivanje u postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću kako bi se prikupile informacije o interesima, stavovima i prijedlozima mladih o zakonima koji su od interesa za mlade, a na koje će i Savjet ukazivati. 

Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU i aktivnosti mladih

Državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u sektoru mladih - mogućnosti za mlade u ruralnim i udaljenim područjima, podizanje razine svijesti o sektoru mladih putem informiranja i jačanja resursa te poticanje Dijaloga Europske unije s mladima (rezultati VII. ciklusa). Najavljeno je i održavanje EU konferencije za mlade na temu: „Mogućnosti za mlade u ruralnim i udaljenim područjima – kako osigurati održivost?“ od 9. do 11. ožujka 2020. u Zagrebu i sastanka čelnika Uprava za mlade iz država članica od 11. do 12. ožujka 2020. u  Zagrebu. 

Aktivnosti radnih skupina Savjeta za mlade

Predstavljen je dosadašnji rad radnih skupina Savjeta za mlade koje se bave pitanjima studenata, mladih osoba s invaliditetom te savjetima mladih koje su u posljednjih šest mjeseci imale brojne aktivnosti. 

Posebno je istaknuto da su održane prve od pet regionalnih konzultacija s članovima Radne skupine za podršku savjetima mladih na općinskoj, gradskoj i županijskoj razini Savjeta za mlade Vlade RH u Koprivnici 16. prosinca 2019. godine. Nakon donesenih Zaključaka i Preporuka Savjeta na šestoj sjednici Savjeta za mlade Vlade, konzultacije su nastavak dijaloga Vladina savjeta za mlade i savjeta mladih započetog na Godišnjoj konferenciji savjeta mladih u Hrvatskoj (ožujak 2019.), a u svrhu jačanja savjeta mladih i izmjena Zakona o savjetima mladih.