Predstavljene mjere aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini na tematskoj sjednici Savjeta za mlade Vlade

Na tematskoj sjednici Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske predstavljene su mjere aktivne politike zapošljavanja za 2020. godinu. Na sjednici su sudjelovali ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marina Nekić. 

Glavne izmjene u 2020. odnose se na ukidanje SOR-a, a značajno je ojačana mjera samozapošljavanja i osposobljavanja na radnom mjestu. U posljednje tri godine, u mjere aktivne politike zapošljavanja bilo je uključeno 65 tisuća mladih osoba.  

U prostorijama Ministarstva rada i mirovinskoga sustava održala se 14. siječnja 2020. godine tematska sjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske, kojom je predsjedala predsjednica Tanja Herceg. Na sjednici su sudjelovali ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak, pomoćnica ministra rada i mirovinskoga sustava Marija Knežević Kajari, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marina Nekić, savjetnik u kabinetu ministra rada i mirovinskoga sustava Ivan Vidiš i savjetnik iz Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomislav Leko. 

Pravo mladih osoba na dostojanstven i primjereno plaćen rad

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović istaknuo je da je cilj Ministarstva, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, mjerama osigurati što bolje prilike za integraciju mladih na tržište rada i što kvalitetniju ponudu poslova za mlade kako bi se, između ostalog, potaknulo sve mlade na ostanak u Hrvatskoj. Ovi napori nastoje se ostvariti horizontalno s drugim Ministarstvima u sklopu porezne, obrazovne, ekonomske, ali posebno sveobuhvatne demografske politike Vlade.

Podsjetio je da je u mandatu Vlade iz državnog proračuna, ali i Garancije za mlade i Europskog socijalnog fonda u mjere i programe zapošljavanja uloženo ukupno 6,5 milijardi kuna. Ta sredstva omogućila su rekordno nisku nezaposlenost u Hrvatskoj, a stopa nezaposlenosti mladih i više je nego prepolovljena u odnosu na 2013. kada je iznosila 50%, dok je danas nešto ispod 20%. Govoreći o mjerama aktivne politike zapošljavanja, naglasio je da je cilj Ministarstva preusmjeriti fokus s privremenog zapošljavanja na trajno zapošljavanje u privatnom i javnom sektoru. 

Istaknuo je da se svakoj mladoj osobi mora omogućiti pravo na dostojanstven i primjereno plaćen rad. U tom kontekstu naveo je i povećanje minimalne studentske satnice na 25,39 kuna u ovoj godini. Ministar je zaključio da mlade pred izazovom ekonomskog osamostaljivanja Vlada želi podržati i osigurati im što bolju kvalitetu života.   



Gašenje nesigurnog i neperspektivnog SOR-a za jačanje mjere pripravništva

Savjetnik ministra rada i mirovinskoga sustava i član Savjeta za mlade Ivan Vidiš naglasio je da je pripravništvo dobra i održiva zamjena SOR-u, jer mladima daje sigurniju perspektivu te prava koja proizlaze iz ugovora o radu. Napomenuo je kako su mjere u prethodnom razdoblju pojednostavljene i njihov broj je s početnih 40 u 2017. smanjen na 9, a posebno je uspješna mjera samozapošljavanja koja je u 2019. imala preko 7.000 korisnika.    

65.000 mladih uključeno u mjere aktivne politike zapošljavanja u posljednje tri godine

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marina Nekić informirala je Savjet o trendovima na tržištu rada istaknuvši kako je trenutno registrirano 37.150 nezaposlenih mladih osoba ili 28,2% od ukupnog broja nezaposlenih. Zavod bilježi trend pada nezaposlenosti, a on je za mlade od 15 do 29 godina sljedeći: 2017. pad od 23,6%, 2018. 19,2%, 2019. 12,0%. Istaknula je da je više od polovice nezaposlenih mladih u evidenciji nezaposlenih u trajanju do 3 mjeseca (57,6%), a dugotrajno je nezaposleno (duže od godine dana) svega 12,3%. Predstavila je i dosadašnje mjere aktivne politike zapošljavanja i ključne izmjene u 2020. godini. Naglasila je da je 2018. godine ojačana mjera pripravništva i samozapošljavanja čiji iznos sada može iznositi i do 100.000 kuna. Kao podrška mjeri samozapošljavanja, korisniku je na raspolaganju i mjera potpore za proširenje poslovanja koju može koristiti uz uvjet novog zapošljavanja jedne ili dvije osobe iz evidencije nezaposlenih, a potpora iznosi i do 55.000 kuna. Dodatno je pojasnila razliku između mjera Potpora za zapošljavanje i pripravništva, koje se razlikuju u činjenici da za pripravništvo poslodavac mora osigurati mentora i mladu osobu zaposliti na točno određenom mjestu, dok to nije slučaj s potporom za zapošljavanje.   

Zaključila je kako je kroz sve mjere aktivne politike zapošljavanja u razdoblju od 2016. do 2019. uključeno 63.487 mladih osoba (50,3% od ukupnog broja novouključenih). 

Uz predstavljanje mjera aktivne politike zapošljavanja, zamjenica ravnatelja predstavila je usluge profesionalnog usmjeravanja, za djecu i mlade. Najavljeno je otvaranje Centara za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) u Rijeci i Puli, kao velikim sveučilišnim gradovima.    

Garancija za mlade i briga o mladima u ruralnim sredinama

Državni tajnik Ivica Bošnjak istaknuo je osobiti značaj poticajnih sredstava za samozapošljavanje za ostanak mladih u ruralnim sredinama. Naglasio je ujedno da Ministarstvo aktivno sudjeluje u provedbi jedne reformske i dvije mjere „dohvata“ u Planu implementacije Garancije za mlade, i to kroz provedbu projekta „Podrška razvoju i širenju rada s mladima u Hrvatskoj“, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1,71 milijuna kuna, te kroz kontinuiranu financijsku podršku programima i projektima udruga mladih i za mlade koje rade s NEET mladima (mlade osobe između 18 i 24 godine koji nisu zaposleni, ne obrazuju se niti usavršavaju) te provode programe i projekte regionalnih 
info-centara za mlade. Korištenjem sredstava iz Europskog socijalnog fonda dodatno se nastoji odgovoriti na izazove s kojima se susreću mladi i omogućiti im razvoj, unaprjeđenje kvalitete i dosega nekih od postojećih inicijativa ili realizaciju novih odgovora na pitanja od značaja za mlade. Za 2020. godinu u ovu svrhu planiran je iznos financijskih sredstava u iznosu od 27,75 milijuna kuna.


Kontinuirana evaluacija mjera i osposobljavanje savjetnika za učinkovitost mjera

U otvorenoj raspravi, na pitanje o prilagodbi mjera tržišnim uvjetima i potrebama, zamjenica ravnatelja Marina Nekić najavila je evaluaciju mjera iz razdoblja 2014. – 2018., kako bi se utvrdilo jesu li mjere dovoljno usmjerene prema ciljanim skupinama na tržištu rada. Na upit o centraliziranom sustavu za informacije za savjetnike u zavodima, naglašeno je da svi savjetnici prolaze edukacije, a da je diljem Hrvatske dostupno i 13 CISOK centara za profesionalno usmjeravanje zaposlenih i nezaposlenih građana, kao i djece i mladih. Posebno je istaknuto usmjeravanje prema novim vještinama u idućoj godini uvođenjem više pilot projekata za vještine, pogotovo digitalne, jer je cilj propulzivnost i konkretnost mjera. Dodatno su raspravljene teme zapošljavanja i praksi mladih u strukovnom obrazovanju, problem podizanja stambenog kredita za mlade osobe na ugovore na određeno, kao i pitanje priznavanja razdoblja provedenog na SOR-u kao radnog staža. 

Predsjednica Savjeta za mlade Vlade Tanja Herceg zaključno je naglasila važnost ostvarivanja sigurnosti i stabilnosti za mlade te je s ciljem pripreme preporuka za poboljšanje položaja mladih na tržištu rada pozvala sve članove Savjeta na konstruktivni dijalog.