Dodijeljena priznanja „Poslodavac prijatelj obitelji“ za 2020. godinu

Središnji državni ured za demografiju i mlade dodijelio je priznanja „Poslodavac prijatelj obitelji“ za 2020. godinu trgovačkim društvima s najkvalitetnijim rješenjima u postizanju prijateljskog ozračja prema zaposlenicima i njihovim obiteljima. 

Nakon ocjene 49 prijava pristiglih tijekom natječaja u okviru  Projekta „Poslodavac prijatelj obitelji, u siječnju ove godine Središnji državni ured priznanja „Poslodavac prijatelj obitelji“ dodijelio je:
 
  • u kategoriji mikro trgovačkih društava: TRAKOSTYAN TOURS d.o.o.
Priznanje je preuzeo direktor  Željko Gjud, koji je naglasio kako je 2020.-a pandemijska godina bila najizazovnija do sada po pitanju poslovanja turističkih agencija, no da je u njihovom poduzeću prioritet bio sačuvati zajedništvo i održati postojeća materijalna prava zaposlenika.
 

 
  • u kategoriji malih trgovačkih društava: TAKEDA PHARMACEUTICALS CROATIA d.o.o.
Priznanje je preuzela direktorica Viktorija Zadro Huml, a istaknula je japansku tradiciju poslovanja koja se može usporediti sa onom u Hrvatskoj. „Zaposlenici i obitelj su na prvom mjestu i to se vidi u postupku donošenja poslovnih odluka“ poručila je.
 

 
  • u kategoriji srednjih trgovačkih društava: BKS BANK AG, glavna podružnica Hrvatska
Priznanje je preuzeo direktor glavne podružnice Hrvatska Juraj Pezelj, koji je mišljenja da, kako u hrvatskoj podružnici, tako i u Austriji, usklađivanje poslovnog i privatnog života zaposlenicima daje snagu za nošenje sa svakodnevnim obiteljskim izazovima. Također je naglasio da je usklađivanje poslovnog i privatnog života investicija u mlade ljude i našu budućnost. 
 

 
  • u kategoriji velikih trgovačkih društava: ZAGREBAČKA BANKA d.d.
Priznanje je preuzela Iva König, direktorica Podrške upravljanju ljudskim resursom. Naglasila je da samo sretni i zadovoljni zaposlenici mogu postići svoj maksimum na radnom mjestu. Istaknula je neke od bitnih mjera koje Zagrebačka banka provodi prema svojim zaposlenicima kao što su program za mame i tate, slobodni dan za rođendan ili polazak djeteta u vrtić ili školu te time pokazuju da čak i nefinancijski benefiti mogu uvelike doprinijeti zadovoljstvu zaposlenika.

Priznanja je svečano uručila državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić koja je zahvalila nagrađenima, ali i svim poslodavcima koji ulažu napore i značajno doprinosite kvalitetnijem obiteljskom životu, posebno u vrijeme pandemije COVID-19.

U uvodnom obraćanju državna tajnica je istaknula kako je cilj Projekta senzibilizacija poslodavaca i javnosti za razumijevanje potreba zaposlenih majki i očeva, poticanje društva na zaštitu i osnaživanje obitelji te isticanje pozitivnih mjera koje poslodavci provode, a usmjerene su na poboljšanje kvalitete života zaposlenika.

„Svi pokazatelji upućuju na to da zaposlenici kojima poslodavac daje priliku uskladiti privatne i poslovne obaveze postižu bolje radne rezultate, a istovremeno se kroz poticanje kvalitetnijeg obiteljskog života pridonosi jačanju svijesti o obitelji kao temelju društva“, istaknula je državna tajnica Središnjeg državnog ureda.

Okupljenima se obratila i državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa koja je iskazala poseban naglasak Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na poticanje i uključivanje žena na tržište rada i razvoja odgovarajućeg sustava podrške za uključivanje i zapošljavanje žena. „Direktiva EU o ravnoteži privatnog i poslovnog života čije se odredbe prenose i u Zakon o radu, utjecat će na prilagođavanje zakonskog okvira neupitnoj potrebi za dodatnim podupiranjem ravnopravnosti žena i muškaraca u pogledu jednakih mogućnosti na tržištu rada“ poručila je državna tajnica Pletikosa.


Zbog zdravstvene krize koja je uzrokovala različita ograničenja i prepreke u poslovanju, u natječaju za dodjelu priznanja "Poslodavac prijatelj obitelji" u 2020. godini prepoznate su i uvažene posebne okolnosti koje se odnose na korištenje mjera za očuvanje radnih mjesta, fleksibilne uvjete rada za zaposlenike te potpore njihovim obiteljima u vrijeme pandemije Covid-19.

Neke od hvalevrijednih mjera koje nagrađena poduzeća provode su: široki izbor fleksibilnih radnih aranžmana kako što su samostalno određivanje radnog vremena, preraspodjela radnog vremena, sabijanje radnog tjedna. Također isplata potpora zaposlenicima koji su zaraženi COVID-19 virusom u iznosu od 3.500 kn, isplata dnevne potpore u bruto iznosu 750 kuna za svaki dan proveden na hospitaliziranom liječenju, plaćeni dopust za ugrožene skupine zaposlenika te besplatni antigenski testovi za zaposlenike.


Osim dodjele priznanja predstavljena je i prva e-Dječja kartica "Mudrica", a koja za cilj ima smanjiti troškove života obiteljima na razne proizvode i usluge.

Korisnici aplikacije mogu biti svi roditelji, skrbnici i udomitelji koji imaju minimalno jedno dijete ne starije od 18 godina. Popusti u aplikaciji se povećavaju prema broju djece.
Pogodnosti se mogu provjeriti na sljedećoj poveznici, ili u aplikaciji koja se besplatno može preuzeti.
 
Obiteljski je jezik koji trebamo razumjeti svi!
Pričajmo obiteljski!

 



Pisane vijesti