Održan online webinar "Transformacija prehrambenih sustava: Inovacije mladih za ljudsko i planetarno zdravlje“

Tema „Transformacija prehrambenih sustava: Inovacije mladih za ljudsko i planetarno zdravlje“ ovogodišnja je tema koja je istaknuta povodom Međunarodnog dana mladih, a ističe važnost rada na pravednijim sustavima hrane, odnosno nužnost da mladi donose informirane odluke o izboru hrane kroz povećanje globalnog obrazovanja o najzdravijim i najodrživijim mogućnostima za pojedince i okoliš.

Mladi su uvidjeli potrebu za globalnim promjena kada je u pitanju očuvanje planeta i zaštita života te poručuju da je za postizanje ciljeva održivog razvoja te za ljudsku i planetarnu dobrobit nužno transformirati prehrambene sustave, istaknula je državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić u uvodnom dijelu webinara te dodala kako ideje, ambicije i znanja mladih predstavljaju bolju budućnost. 
Zahvalila se mladima koji su se u vrijeme COVID krize i saniranja posljedica potresa pokazali kao punopravni partneri.

Transformacija prehrambenih sustava važna je tema o kojoj se dovoljno ne govori, istaknuo je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, izvjestitelj EPP-a za Strategiju 'od polja do stola“.
Istaknuo je kako si 7 posto stanovništva EU, oko 33 milijuna, ne može osigurati kvalitetan obrok svaki dan, ali da se istovremeno 20 posto hrane baca. Dodao je kako polovica stanovništva EU pati od pretilosti te da ih milijun godišnje umire od kardiovaskularnih bolesti kao posljedice nezdravog načina života, što je veliki javnozdravstveni problem, koji utječe na produktivnost, ali i na ekonomiju. Važnim smatra poticanje rada OPG-ova i proizvodnje tradicionalnih proizvoda.

Najbolji mladi poljoprivrednik u 2021. godini Goran Vrabec mladim ljudima poručuje kako je rad u poljoprivredi i proizvodnji poduzetnički posao koji ne može biti rezultat isključivo od poljoprivrednih poticaja. Ispričao je kao je u posao proizvodnje krenuo 2012. godine iz hobija, kasnije registrirao OPG te je posao razvio od uzgajanja ljutih papričica i prerade te proizvodnje umaka do marketinga, distribucije i maloprodaje.

Savjetnik za mlade i sport pri Stalnom predstavništvu EU Vladimir Šomen naglasio je kako su teme ruralnog razvoja visoko na ljestvici prioriteta EU te da je tema mladih u ruralnim područjima prepoznata i tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

O certificiranju gradova na polju politika za mlade govorio je savjetnik iz Udruge gradova g. Mario Žuliček. Certifikat “Grad za mlade” ove je godine proveden prvi puta, a prepoznat je kao primjer dobre prakse od strane najvećeg europskog projekta koji se bavi mladima – Europe Goes Local.
 
 

Pisane vijesti