Državna tajnica Josić na bilateralnom sastanku sa zamjenicom bugarskog ministra rada i socijalne politike

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić sastala se u Sofiji na bilateralnom sastanku sa zamjenicom ministra rada i socijalne politike Vlade Republike Bugarske  Nadyom Spasovom Klisurska – Zhekova u srijedu 12. listopada nakon konferencije "Građanski dijalog s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom o demokraciji i demografiji" održanoj u sklopu Konferencije o budućnosti Europe.

Nadya Spasova Klisurska – Zhekova izložila je državnoj tajnicu Josić iznimno loše demografske pokazatelje s kojima se Bugarska susreće u posljednjih 20 godina.

Prema procjenama u 2020. godini Bugarska je imala  6.95 milijuna stanovnika što je jedan od najvećih padova u EU (s 8.9 milijuna 1985.). Projekcije predviđaju da će do 2050. godine Bugarska imati 5.8 milijuna stanovnika. Godišnje gube 50 tisuća stanovnika (srednje velik grad u Bugarskoj). Napomenula je kako su Bugari jedna od najstarijih nacija na svijetu te da ljudi iznad 65 godina čine 21.25%  ukupnog stanovništva dok istovremeno imaju najnižu očekivanu dužinu života u Europskoj Uniiji, 78.6 godina.

Kontinuirana emigracija Bugarskoj predstavlja najveći problem osobito jer iseljavaju obrazovani i kvalificirani radnici što je uzorkovalo i nedostatnost radne snage u samoj Bugarskoj. U 2019. godini procjenjuje se kako oko 900 tisuća Bugara živi u drugim europskim zemljama. Zemlja je 3.2 puta siromašnija od EU prosjeka što je glavni razlog migracija.

Majke u Bugarskoj imaju 410 dana rodiljnog dopusta, od kojih 45 dolazi prije rođenja. Očevi dobivaju 15 dana. Nacionalni fond za zdravstveno osiguranje u zemlji plaća oba odsustva u iznosu od 90% roditeljske plaće. Nakon šest mjeseci, majke mogu odlučiti prenijeti preostali dopust na očeve.

Demografska slika u Hrvatskoj je, također, posljedica višedesetljetnih procesa, istaknula je u razgovoru državna tajnica Josić. Prirodni priraštaj je negativan i očekuje se takav nastavak. Nakon što je 1991. dosegao svoj vrhunac od 4,7 milijuna, predviđa se da će se hrvatsko stanovništvo u sljedeća dva desetljeća smanjiti na 3,4 milijuna. Europska komisija predviđa da će 2030. godine u Republici Hrvatskoj živjeti 3,8 milijuna stanovnika s povećanjem udjela stanovništva starijeg od 65 godina.

Hrvatska, također bilježi i pojačano iseljavanje stanovništva otkako se pridružila Europskoj uniji 2013. godine. Demografi procjenjuju da je u posljednjih sedam do osam godina iz Hrvatske emigriralo oko 400.000 ljudi.

Podrška roditeljstvu u fokusu je Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a ostvaruje se, među ostalim, putem rodiljnih i roditeljskih naknada koje u prvih 6 mjeseci dopusta iznose punu plaću, dječjeg doplatka, izgradnju vrtića i sufinanciranja rada u predškolskom obrazovnom programu kao i poticanjem usklađivanja obiteljskog i poslovnog života mladih obitelji.

Na sastanku je državna tajnica Josić predstavila digitalni projekt e-Dječju karticu, za kojim je bugarska sugovornica izrazila interes, a koja roditeljima i starateljima pruža pogodnosti ili popuste na robu i usluge s prethodno dogovorenim partnerima.

Pisane vijesti