Mladi delegat RH pri UN-u na sjednici Trećeg odbora Opće skupštine Ujedinjenih naroda

Mladi delegat Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, Josip Perkušić, sudjelovao je na sjednici Trećeg odbora Opće skupštine Ujedinjenih naroda koji se odvijao protekli tjedan u New Yorku.

Svojom izjavom u raspravi povodom izvješća specijalne izvjestiteljice na temu pravo na privatnost, Ane Brian Nougreres je stavio naglasak na korelaciju između povećanja uporabe interneta i drugih tehnologija među mladima i djecom i istodobne povećane ugroženosti njihova pravo na privatnost te da bi se razina zaštite prava na privatnost morala osigurati na istom nivou kada su djeca i mladi „offline“, kao i kada su „online“, kao i da je toj problematici potrebno pristupiti sistemskim rješenjem kroz redovito obrazovanje mladih uvrštenjem u kurikulum o medijskoj pismenosti.
Također je prilikom sastanka s predstavnicima Stalne misije RH pri UN-u dogovorio rad na projektu “Jedno zdravlje" (“One Health Approach") koji je usmjeren ka osvješćivanju zajednice o međusobnoj povezanosti ljudi, životinja i biljaka koji čine jedinstveni organizam na planetu Zemlji. Iz tog razloga planira se organizirati u nadolazećem razdoblju niz različitih aktivnosti koje će biti posvećene očuvanju zdravlja ljudi, kao i okolišnog prostora koji nas okružuje te aktivno sudjelovati u kampanji promocije Globalnih ciljeva održivog razvoja UN-a.
U tijeku svoga boravka u New Yorku, naš mladi delegat se također sastao s predstavnicama specijalne izaslanice za mlade Jayathma Wickramanayake. Tema razgovora su bili izrada rezolucije o mladima, oformljenje novog tijela unutar Ujedinjenih naroda koji bi u svom portfelju imao teme mladih te potreba uključivanja mladih u pregovore kroz Treći odbor UNGA kako bi nastao realan dokument koji odgovara trenutnoj situaciji mladih u društvu.