Državna tajnica Željka Josić u radnom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Gradu Dubrovniku i Župi dubrovačkoj

Uoči sutrašnje demografske konferencije u Metkoviću, državna tajnica Središnjega državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić sastala se s županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem.

Na sastanku je bilo riječi o demografskim mjerama i pronatalitetnoj politici na području županije i grada, a odnose se na podršku roditeljstvu, razvoj i nadogradnju ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, položaj i problematiku mladih, projekte usmjerene mladima za financijsku potporu, subvencioniranje stanovanja mladima te aktivnosti Savjeta mladih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Gradonačelnik Franković predstavio je demografsku strategiju Grada Dubrovnika, te istaknuo subvencioniranje javnih i privatnih dječjih vrtića, naknadu za umirovljenike kao i projekt „Mladi i Grad skupa“ koji sadrži sveobuhvatan strukturni pristup izgradnji socijalnih, ekonomskih, obrazovnih, kulturnih i drugih uvjeta za kvalitetan razvoj mladih.

Državna tajnica pohvalila je dubrovačku mjeru subvencioniranja stanovanja za mlade i još jednom naglasila potrebu da se ovakva mjera zakonodavno uredi i uvede na nacionalnoj razini.
„Demografija nisu samo mladi i mlade obitelji već i naši stariji građani“, naglasila je državna tajnica i istaknula kako usprkos svim negativnim demografskim pokazateljima postoje gradovi i općine koje imaju pozitivna demografska kretanja kao što su Metković, Dubrovnik, Konavle i Župa Dubrovačka.

„Bitan faktor kojeg često ističemo je ravnoteža privatnog i poslovnog života uz mogućnost smještanja djece u predškolske ustanove. Mi kao Ured dajemo svoje subvencije koje su u ovom trenutku doduše samo usmjerene prema općinama i gradovima iz prve do četvrte kategorije razvijenosti kojima upravo financiramo vrtiće s petsto kuna po djetetu. Vjerujemo da ćemo ovaj model širiti i na razvijenije gradove, ali zato je potrebna suradnja sa svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Naš dolazak ovdje je bitan kako bi uvidjeli koji su to problemi i izazovi s kojima se svi susrećemo“ poručila je Josić.

Župan Dobroslavić podsjetio je na studiju o demografskom razvoju županije u kojoj je utvrđeno da županija nema odljev stanovništva, međutim da je ono sve starije i zahtjeva dodatne mjere za demografsku obnovu. To se i radi stvaranjem uvjeta za kvalitetno zdravstvo, školstvo, gospodarstvo, mogućnostima zapošljavanja i dobrog povezivanja.

„Razgovarali smo o najvažnijoj politici u RH, a to je demografska politika. Utvrdili smo da u Dubrovačko-neretvanskoj županiji imamo relativno dobru demografsku sliku. Govorili smo i o mjerama koje država predviđa i provodi. Bilo je riječi i o tome što Grad Dubrovnik radi u tom smislu. Situacija nije loša, ali je ranjiva i treba dosta raditi i dalje kako bismo očuvali i unaprijedili demografsku sliku jer bez nje nema ni razvoja pa ni opstanka“ iznio je župan Nikola Dobroslavić.

U prilog dobroj demografskoj slici idu i posljednji statistički podatci prema kojima broj stanovnika Dubrovnika neprestano raste, dodao je gradonačelnik Franković.

„Državnu tajnicu izvijestili smo i o posebnom modelu dubrovačke stanogradnje kojim planiramo podijeliti stanove mladim ljudima te u budućnosti dodjeljivati financijske iznose po modelu ’30 puta 30′, dakle 30 tisuća eura godišnje za 30 mladih obitelji. Zatim, planiramo dodjeljivati zemljišta. Za sve to je potrebno ukloniti određene zakonske barijere. Nadamo se kako ćemo suradnjom sa središnjim uredom, ali i sa svim resornim ministarstvima uspjeti probiti led za sve jedinice lokalne samouprave kojima će biti lakše provoditi i tu vrstu demografske politike“ poručio je gradonačelnik.

U nastavku posjeta županiji, državna tajnica je u Župi dubrovačkoj održala radni sastanak s načelnikom općine Silvijem Nardelijem i pročelnikom Jurom Marićem. Razgovarali su o pozitivnim demografskim trendovima koje ova općina bilježi kao i o poticajnim demografskim i obiteljskim mjerama koje općina na svom području provodi.

Državna tajnica Josić poručila je da je razlog današnjeg posjeta Župi dubrovačkoj upravo porast broja stanovnika u općini.

Načelnik je istaknuo da se zbog blizine grada Dubrovnika, prihvatljivije cijene stanovanja i dobre kvalitete života u Općinu Župu dubrovačku doseljavaju mnoge mlade obitelji. Pohvalio se činjenicom da u vrtićima nema liste čekanja te da su sva djeca upisana. Razlog tome je ulaganje u vrtićke kapacitete, otvaranje novih vrtićkih grupa i zapošljavanje odgojitelja. Od utvrđene cijene dječjeg vrtića (550,00kn), za drugo dijete cijena je umanjena za 20% (440,00 kn), za treće dijete cijena umanjena za 50 % (225,00 kuna) dok je obiteljima sa četvero i više djece cijena vrtića u potpunosti besplatna.
Nadalje, osnovnu školu u Župi dubrovačkoj pohađa 915 djece u jednosmjenskoj nastavi, a osigurani su im i svi sportski i ostali sadržaji.

Načelnik je spomenuo da je jedan broj ljudi došao u Župu dubrovačku iz Slavonije, Hercegovine i drugih krajeva radi zapošljavanja u hotelskim kućama pa i oni na ovom području rješavaju svoje stambeno pitanje putem podstanarstva ili kupnjom nekretnine te ostaju u Župi.
 

Pisane vijesti