Državna tajnica Josić u radnom posjetu Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku

Aktualna demografska pitanja, aktualne i planirane demografske mjere, među kojima i mjere za mlade, kako na lokalnoj tako i regionalnoj i nacionalnoj razini, bile su teme sastanka državne tajnice za demografiju i mlade Željke Josić sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem te zamjenikom gradonačelnika Grada Osijeka Draganom Vulinom.

Državna tajnica Josić predložila je osnivanje regionalnih centara za mlade koji bi bili podrška mladima prilikom, među ostalim, usmjeravanja u daljnje obrazovanje ili ulaska u svijet rada. Formirali bi se u suradnji s lokalnim i regionalnim jedinicama.

U razgovorima s čelnicima Grada i Županije predstavila je projekt psihološke podrške djeci i mladima „Brini o sebi – budi dobro – proživi covid“, projekt Središnjeg ureda za demografiju i mlade.

Sa Županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem te zamjenikom gradonačelnika Grada Osijeka Draganom Vulinom razgovaralo se i o stambenom zbrinjavanju mladih i mladih obitelji kroz model poticajne stanogradnje te mogućnosti subvencioniranog najma.

Župan Anušić predstavio je mjeru stambenog zbrinjavanja mladih kroz subvencioniranje stambenog kredita u koji su se uključili i gradovi i općine kao i mjeru isplatne jednokratnih novčanih naknada za novorođenčad, za korisnike zajamčene minimalne naknade i za umirovljenike. Predstavio je model subvencioniranja školske prehrane u osnovnim školama kako bi se u suradnji s jedinicama lokalne samouprave svim osnovnoškolskim učenicima osigurao besplatan obrok. Produženi boravak u nižim razredima osnovnih škola, poticanje na izvrsnost i pružanje prilika darovitoj djeci, subvencionirani prijevoz za učenike i studente, neke su od demografskih mjera na tome području.

Zamjenik gradonačelnika Vulin naglasio je kako i Grad Osijek razmatra model najma stanova mladima s mogućnošću otkupa. Istaknuo je kako u 21 osnovnoj školi niži razredi imaju produženi boravak, a planira se uvesti jednosmjenska nastava u svim školama. Lošiju prometnu povezanost ruralnih mjesta te skupi prijevoz istaknuo je kao uzrok migracija mladih iz okolnih sela u grad.

Državna tajnica Josić kao demografsku mjeru koja se pokazala bitnom za ostanak mladog stanovništva istakla je ulaganje u dječje vrtiće te sufinanciranje djelatnosti predškolskog odgoja u iznosu od 500 kn po djetetu za općine i gradove razvijenosti od 1. do 4. skupine. Vjeruje kako su ulaganje u vrtiće uz dostupnost prijevoza i stambeno zbrinjavanje, osnovni preduvjeti za mlade i obitelji.

„U interesu nam je da mladi ostaju u Hrvatskoj. Tome bi pridonijela ideja da se sufinancira dio troška mladima prilikom useljavanja ili najma stanova, u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave.“
Državna tajnica je u realizaciji programa i projekata za mlade naglasila važnost operativne suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Istaknula je da su mladi ranjiva skupina koju se kao kategoriju nastoji uvrstiti u zakonske okvire.

U nastavku je održala i sastanak te sastanak s ravnateljem Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislavom Ramljakom koji pohvaljuje ideju najma stanova za mlade budući Centar, među ostalim, radi i na uključivanju djece koja izlaze iz alternativne skrbi u zajednicu. Složio se da djeca i mladi trebaju biti posebna kategorija jer nisu socijalna. 

S predstavnicima županijskog i gradskog Savjeta mladih državna tajnica Josić razgovarala je o modelu direktnog uključivanja mladih u rad lokalne uprave.

Pisane vijesti