Održan sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Zajednice općina u Bjelovaru

Teme današnjeg sastanka u Bjelovaru, kojim je predsjedao predsjednik Vlade Andrej Plenković, bile su: Zakon o odgoju i obrazovanju, provedba Plana oporavka i otpornosti, cestovna infrastruktura i linijski prijevoz putnika te demografske mjere i mjere za mlade.

Predsjednik VRH Andrej Plenković istaknuo je da su ovi sastanci, koji se održavaju svakih šest mjeseci dodana vrijednost međusektorskog upravljanja. Osvrnuo se i na buduće korake u borbi protiv pandemije koronavirusa, koji će ići u tri smjera, a oni uključuju cijepljenje, booster doze cjepiva i pridržavanje epidemioloških mjera. Govoreći o opravku gospodarstva, premijer Plenković je rekao da očekuje rast BDP-a te napomenuo da su brojne provedene mjere pomogle da se premosti kriza, a očekuje se i smanjenje javnog duga.

„Današnje teme, dakle odgoj i obrazovanje, promet i demografija, izrazito su važne“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je treća tema, koja se odnosi na demografiju, kapitalno važna za budućnost Hrvatske, oko koje je potreban što širi konsenzus, potpora i angažman.

Državna tajnica Željka Josić predstavila je demografske mjere i mjere za mlade koje provode državna tijela na nacionalnoj razini, kao i mjere s demografskim učinkom koje provode jedinice lokalne i regionalne samouprave. 
Najavila je buduće zakonodavne aktivnosti Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a koje se odnose na: novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama s ciljem usklađivanja s EU Direktivom o ravnoteži između poslovnog i privatnog života, uvođenja očinskog dopusta te novog povećanja iznosa rodiljnog dopusta na 7.500 kuna; izmjene i dopune Zakona o savjetima mladih, Strategija demografske revitalizacije do 2031. godine, Nacionalni program za mlade (2022. - 2024.).

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić poručio je da županije ostaju podrška Vladi u realizaciji svih projekata čiji je cilj postizanje ravnomjernog razvoja i demografske revitalizacije Hrvatske.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je novi Zakon o odgoju i obrazovanju koji će biti na javnom savjetovanju krajem siječnja, a ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković govorio je o uspostavi javne usluge u županijskom javnom linijskom prijevozu putnika.

Pisane vijesti