Dodijeljena priznanja "Poslodavac prijatelj obitelji" za 2021. godinu

Središnji državni ured za demografiju i mlade dodijelio je priznanja „Poslodavac prijatelj obitelji“ za 2021. godinu trgovačkim društvima s najkvalitetnijim rješenjima u postizanju prijateljskog ozračja prema zaposlenicima i njihovim obiteljima.

Nakon ocjene 57 važećih prijava pristiglih tijekom natječaja u okviru  Projekta „Poslodavac prijatelj obitelji“, Središnji državni ured za demografiju i mlade priznanja za 2021. godinu dodijelio je:
 
  • u kategoriji mikro trgovačkih društava: TRAKOSTYAN TOURS d.o.o.
 
Priznanje je preuzela je Sanja Lacković koja je kao predstavnica zaposlenika ovog mikro poduzeća zahvalila na priznanju drugu godinu za redom. „Mi smo mala, usko specijalizirana turistička agencija, koja je u ovim kriznim pandemijskim godinama uspjela održati svoje poslovanje, održati jednaka primanja svojim zaposlenicima kao i sve pogodnosti za usklađivanje obiteljskog i poslovnog života“, istaknula je gđa Lacković.
 
  • u kategoriji malih trgovačkih društava: BRIGADA d.o.o.
Priznanje je preuzeo direktor Damjan Geber koji je u svom obraćanju kroz osobno iskustvo naglasio važnost i prioritet koji obitelj zaposlenika mora imati u poslovnom životu i razvoju kompanije. „Mi smo oduvijek bili kompanija prijatelj obitelji, no sad smo taj smjer još više naglasili. Potičemo sve što pridonosi balansu između poslovnog i obiteljskog života nas i naših zaposlenika. Bilo da su te mjere i pogodnosti službeno propisane ili ne, važno je da moji kolege zadovoljni dolaze na posao“, rekao je g. Gerber.
 
  • u kategoriji srednjih trgovačkih društava: FORTENOVA GRUPA d.d.
 
Priznanje je preuzeo glavni izvršni direktor Fabris Peruško. „U tvrtki smo se fokusirali na naše zaposlenike koji imaju djecu omogućujući roditeljima određene pogodnosti u njima važnim životnim trenucima. Istovremeno smo fokusirani i na ideju projiciranja optimizma jer vjerujemo da optimizam kojeg mi gradimo unutar naše tvrtke utječe i na šire društvo. Gledajući u kontekstu pada broja stanovnika mislimo da je optimizam upravo ono što nam u društvu nedostaje. Bitno nam je podržati obiteljski život, ali i optimizam jer smatramo da se na ovome prostoru može stvarati i osobno bogatstvo, vrijednosti i poslovni uspjeh te da se ljudi ovdje mogu osjećati dobro“ poručio je g. Peruško.
 
  • u kategoriji velikih trgovačkih društava: INA - INDUSTRIJA NAFTE d.d.

Priznanje je preuzela direktorica Ljudskih resursa Vladimira Senčar Perkov.  „Mi u tvrtki razumijemo da upravo kroz ljude možemo postići dobre poslovne rezultate, a time utječemo i na širu zajednicu. Važno nam je podržati naše radnike u svim njihovim životnim iskustvima. Prepoznajemo važnost naše djece, ali također dajemo podršku i našim očevima koji žele biti na roditeljskom dopustu“ naglasila je u obraćanju gđa Senčar Perkov.
 
Priznanja je svečano uručila državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić koja je zahvalila nagrađenima, ali i svim poslodavcima koji ulažu napore i značajno doprinose kvalitetnijem obiteljskom životu i jačanju svijesti o obitelji kao temelju društva. „Upravo se na tome temelji demografska obnova koja je ključni državni prioritet i može se postići zajedničkim djelovanjem svih dionika javnog, društvenog i poslovnog sektora“ istaknula je državna tajnica Josić.
U uvodnom obraćanju državna tajnica Josić rekla je kako je cilj Projekta senzibilizacija poslodavaca i javnosti za razumijevanje potreba zaposlenih majki i očeva, poticanje društva na zaštitu i osnaživanje obitelji te isticanje pozitivnih mjera koje poslodavci provode, a usmjerene su na poboljšanje kvalitete života zaposlenika.
„Zajedno s našim prijašnjim prijaviteljima i dobitnicima priznanja među prvima ste koji su prepoznali europske smjernice i preporuke na području usklađivanja obiteljskog i poslovnog života te ste, među ostalim i prepoznali važnost uloge očeva u najranijoj djetetovoj dobi, ali i uloge podrške majkama“ poručila je državna tajnica za demografiju i mlade.

Novost ovogodišnjeg natječaja je suradnja Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku koja je rezultirala doradom koncepta i metodologije upitnika natječaja „Poslodavac prijatelj obitelji”, kako bi se stekao sveobuhvatniji uvid u poslovne prakse koje podržavaju obiteljski život zaposlenika i još snažnije istaknula perspektiva dječjih prava.
Okupljenima se obratila predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo. „Prve godine života su jednokratni prozor mogućnosti za svako dijete i razdoblje u kojemu roditelji i skrbnici imaju ključnu ulogu. Kako djeca rastu, roditelji i skrbnici nastavljaju brinuti da njihova djeca imaju sve potrebno za sigurno i zdravo odrastanje, ali mnogi od njih suočavaju se s brojnim izazovima u ispunjavanju roditeljskih odgovornosti. Ulaganjem u politke prilagođene djeci i obitelji, poslodavci mogu podržati roditelje i skrbnike u njihovoj važnoj ulozi i time napraviti važan iskorak za djecu i svoje poslovanje. Nadamo se da će prakse nagrađenih poduzeća poslužiti kao primjer i inspiracija kako poduzeća svih veličina, pa čak i ona najmanja mogu provoditi prakse koje podržavaju obiteljski život zaposlenika i ujedno doprinose stvaranju kvalitetnijeg radnog okruženja“ izjavila je Regina M. Castillo.

Zbog pandemijskih uvjeta koji su uzrokovali različita ograničenja i prepreke u poslovanju, u natječaju za dodjelu priznanja "Poslodavac prijatelj obitelji" u 2021. godini također su prepoznate i uvažene posebne okolnosti koje se odnose na korištenje mjera za očuvanje radnih mjesta, fleksibilne uvjete rada za zaposlenike te potpore njihovim obiteljima u vrijeme pandemije Covid-19.
Neke od hvalevrijednih mjera koje nagrađena poduzeća provode su: široki izbor fleksibilnih radnih aranžmana kako što su samostalno određivanje radnog vremena, preraspodjela radnog vremena, sabijanje radnog tjedna. Plaćeno dopunsko zdravstveno osiguranje, zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond te naknada za bolovanje na teret poslodavca povoljnija od zakonske. Naknade za rođenje djeteta zaposlenika, plaćeni dopust za očeve povodom rođenja djeteta, sufinanciranje troškova dječjeg vrtića za zaposlenike, također stipendije za djecu zaposlenih koja su učenici ili studenti kao i posebne pogodnosti za samohrane roditelje.

Pisane vijesti