Državna tajnica u Imotskom na okruglom stolu o demografskoj politici i perspektivama mladih u Splitsko- dalmatinskoj županiji

Mi u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade zalažemo se za omogućavanje većeg angažmana mladih, a smatramo da sve počinje adekvatnim obrazovanjem koje i jest temeljni pokretač sudjelovanja mladih pojedinca u demokratskom i društvenom životu, u svojoj neposrednoj lokalnoj, ali i europskoj zajednici, istaknula je državna tajnica Željka Josić na okruglom stolu o demografskoj politici u Imotskom na kojem se razgovaralo o perspektivama mladih u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na okruglom stolu, u organizaciji Savjeta mladih Splitsko- dalmatinske županije, razgovaralo se o poboljšanju statusa mladih u ruralnim predjelima te se kroz konstruktivnu diskusiju dao dodatni prostor za prijedloge o poboljšanju položaja mladih.

Pored državne tajnice, na okruglom stolu su sudjelovali i splitsko- dalmatinski župan Blaženko Boban, zamjenica gradonačelnika Grada Imotskog Ana Marija Radeljić, županijska vijećnica Splitsko-dalmatinske županije Daša Dragnić, delegat mladih pri UN-u Josip Perkušić  te glavni tajnik Koordinacije županijskih Savjeta mladih Marijo Rajič.

Državna tajnica Josić predstavila je mjere i aktivnosti Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te Vlade RH usmjerene na poboljšanje položaja mlade istaknuvši pri tome kako su za egzistenciju mladih nužni bolji uvjeti rada te stambeno zbrinjavanje.
 
Posebno je istaknuta potreba aktivnije uloge mladih koji svoje probleme, ali i prijedloge moraju izravno komunicirati dionicima vlasti pri čemu su upravo savjeti mladih odličan alat.

Za demografsku revitalizaciju, dodala je državna tajnica, nužna je uska suradnja svih razina, od jedinica lokalne i regionalne samouprave do nacionalne razine, kao i međuresorna suradnja.
 
U Splitsko dalmatinskoj županiji je prema Popisu stanovništva u 2021. godini zabilježen pad broja stanovnika od 6 posto, 11 jedinica lokalne samouprave bilježi porast, a više od 40 jedinica bilježi pad broja stanovnika.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban na okruglom je stolu govorio o demografskom programu Županije, dok je zamjenica gradonačelnika Imotskog Ana-Marija Radeljić istaknula mjere i aktivnosti koje po pitanju demografskih politika provodi Grad Imotski.

Koliko je mladima prilagođena poduzetnička klima u Županiji govorila je njezina vijećnica Daša Dragnić, Josip Perkušić istaknuo je aktivnosti mladih po pitanjima demografskih politika, dok je Mario Rajič istaknuo ulogu savjeta mladih u osvještavanju lokalne zajednice o temama demografije.

Pisane vijesti