Državna tajnica na sastanku čelnika uprava za mlade u Bordeauxu

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić sudjelovala je na sastanku čelnika uprava za mlade zemalja članica koji se održavao 5. i 6. svibnja u Bordeauxu.

Nadam se da smo konačno zakoračili u razdoblje nakon pandemije, stoga je važno, imati tu činjenicu na umu kada govorimo o mladima i budućim politika za mlade, izjavila je državna tajnica sudjelujući na okruglom stolu posvećenom Europskoj godini mladih.

„Dvije teške godine iza nas ostavile su ozbiljne i dugoročne posljedice kako na mlade ljude, tako i na cijelo društvo. Podržavamo ciljeve inicijative Europske godine mladih te želimo pohvaliti i podržati mlade ljude te zajedno s njima biti angažirani.“

Najavila je najvažniji događaj tijekom Europske godine mladih u Hrvatskoj koji će se u listopadu održati na visokoj razini, a organizira ju Središnji državni ured za demografiju i mlade zajedno s Agencijom za mobilnost i programe EU. Istaknula je kako je Središnji državni ured za demografiju i mlade početak Europske godine mladih u Hrvatskoj obilježio konferencijom „Mladi – pokretači suvremenih industrija“.

Sve naše aktivnosti, istaknula je državna tajnica, u potpunosti su usmjerene na mlade, a posebno smo usmjereni na mlade u ruralnim i udaljenim područjima.

U suradnji s lokalnim vlastima i nevladinim organizacija tijekom Europske godine mladih u Hrvatskoj će se održati četrdesetak različitih aktivnosti, a u njih su se uključile i škole, knjižnice, sportski klubovi mladih diljem Hrvatske.

U razgovoru s predstavnicima država članica o mobilnosti i prepoznavanju vještina mladih radnika državna tajnica Josić istaknula je kako je rad mladih jedna od najsloženijih tema u području mladih, a  uključuje društvene, obrazovne, kulturne, sportske, političke i slobodne aktivnosti.

Istaknula je da je pandemija značajno utjecala na mobilnost mladih radnika i mladih općenito te se očekuje da će se normalizacijom situacije to vratiti u uobičajeni tijek.

„Mobilnost pruža mogućnosti i ljudima koji rade s mladima za razmjenu informacija, stjecanje znanja i vještina, umrežavanje, izgradnju partnerstava i poticanje napretka.“

Važno je, stoga, razgovarati o daljnjem razvoju i ciljevima programa mobilnosti za mlade kao i o ishodima koje oni postižu, naglasila je državna tajnica Željka Josić.

Pisane vijesti