Na LEAP Summitu predstavljene aktivnosti u Europskoj godini mladih

Na ovogodišnjem Leap Summitu održanom 12. i 13. svibnja 2022. godine voditeljica Samostalne službe za međunarodnu suradnju u području demografije i mladih Marina Smernić predstavila je aktivnosti Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u Europskoj godini mladih 2022.

Uvodno je objasnila razloge zbog kojih je Europska komisija odlučila proglasiti 2022. Europskom godinom mladih te predstavila četiri glavna cilja. Europskom godinom mladih 2022. prvenstveno se želi obnoviti pozitivna perspektiva za mlade s naglaskom na negativne učinke pandemije Covid-19, dati podršku mladima kako bi stekli potrebna znanja i vještine, uključujući mlade s manjim mogućnostima, potaknuti mlade da postanu aktivni i uključeni građani te da se upoznaju s različitim mogućnostima i politikama Europske unije.
 
U okviru Europske godine mladih 2022. najvažnije događanje bit će nacionalna konferencija na visokoj razini koja će se održati u listopadu. Najavljena su i druga zanimljiva događanja kao što su Street Art Festival, Festival kratke priče s natjecanjem za mlade, fotografsko natjecanje, okrugli stolovi i različite kampanje, što će biti organizirano u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije.

Kao primjer dobre prakse istaknut je grad Novska gdje je održano uvodno događanje pod nazivom „Mladi – pokretači modernih industrija”. Upravo je to događanje potaknulo lokalne vlasti grada Novske, predstavnike civilnoga društva i javne ustanove da se zajedno uključe u obilježavanje Godine mladih s četrdesetak različitih aktivnosti.  Smernić je istaknula kako se aktivnosti prijavljuju na platformi putem Europskog portala za mlade, a u Hrvatskoj je dosad prijavljeno više od sto trideset događanja.
 
Aktivnosti Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u Europskoj godini mladih 2022. financiraju se iz bespovratnih sredstava Europske komisije, a projekt se provodi u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije.

Pisane vijesti