Svečano uručeni Ugovori o dodjeli financijskih sredstava gradovima za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2022. godini

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić svečano je uručila Ugovore o dodjeli financijskih sredstava gradovima Republike Hrvatske za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2022. godini.

Središnji državni ured za demografiju i mlade objavio je i za 2022. godinu Javni poziv gradovima indeksa razvijenosti od I. do IV. skupine za financijsku potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti ukupne vrijednosti 6,1 milijun kuna.

Financijsku potporu ostvarilo je 25 gradova, a njom je obuhvaćeno 1.108 djece vrtićke dobi.

Ove godine, u odnosu na prošlu, dodijeljeno je gotovo dvostruko više sredstava, a dobilo ih je i znatno više gradova iz ukupno 9 županija; Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Karlovačke, Virovitičko-podravske.

Ova mjera podrazumijeva osiguravanje financijske potpore iz Državnog proračuna za što veće institucijsko zbrinjavanje djece predškolske dobi u gradovima s potpomognutih područja.
  
Pojedinim je jedinicama zbog nedostatnog lokalnog proračuna teže iznaći dovoljna sredstva za rad dječjih vrtića, na ovaj se način, putem ove mjere, to gradovima olakšava, istaknula je državna tajnica za demografiju i mlade Želja Josić u uvodnom obraćanju.

„Cilj je ove mjere i zadovoljiti potrebe obitelji s djecom rane i predškolske dob te im olakšati usklađivanje privatnog i poslovnog života. Na taj način potičemo mlade obitelji na ostanak u svojoj sredini“ istaknula je državna tajnica Josić.

Dosadašnja suradnja jedinica lokalne samouprave i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade pokazala je, dodala je, kako je zajedničko djelovanje usmjereno na demografska pitanja ključ uspjeha u podizanju kvalitete života stanovništva u lokalnim jedinicama.

U ime gradova kojima su uručeni ugovori o dodjeli financijskih sredstava prigodno se obratio gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Pisane vijesti