Održan Festival vještina za život

Od 29. srpnja do 1. kolovoza 2022. u općini Lovinac održava se Festival vještina za život u sklopu 11. Smotre izviđača Hrvatske koja je okupila preko dvije tisuće sudionika iz Hrvatske i svijeta – volontera i izviđača iz Ukrajine, Bugarske, Francuske, Nizozemske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Izraela i Crne Gore. Festival je osmišljen s ciljem promoviranja važnosti vještina za život te njihovog primjenjivanja u svakodnevnom životu. Izviđači iz 50 izviđačkih udruga raspoređenih u 30-ak kampova sudjeluju u više od 50 organiziranih volonterskih akcija.

 

U nedjelju, 31. srpnja, obilježen je Europski dan i Europska godina mladih. Program se održao u tri dijela:

- panel rasprava ˝Mladi u Hrvatskoj, mladi u Europi˝,

 - Europski sajam (Euro Fair),

 - Međunarodna večer

 

Na Festivalu vještina za život povodom Europskog dana i Europske godine mladih održana je tribina "Mladi u Hrvatskoj, mladi u Europi" koju je Savez izviđača Hrvatske organizirao u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade, Predstavništvom Europska komisija u Hrvatskoj te Agencijom za mobilnost i programe Europske unije.

 

U prepunoj dvorani kulturno informativnog centra u Lovincu, mladi su imali prilike izraziti svoje mišljenje o tome što za njih znači Europa, koje mogućnosti im nudi, koja su njihova očekivanja, ali i iskustva koja su imali s programima EU.

Svoja osobna iskustva podijelili su i volonteri Europskih snaga solidarnosti, Patrik Radotić  i Ilija Srpak iz Hrvatske, Karlo Kolar i Dženita Vugdalić iz Bosne i Hercegovine te Eva Zucchiati iz Slovenije.

 

Državna tajnica Josić pozvala je mlade da što više koriste programe koje im nudi EU osobito program Erasmus+ jer znanja i iskustva koja mogu steći  boraveći u nekoj od zemalja članica EU bit će im od neprocjenjive koristi u profesionalnom i privatnom životu jer konstruktivan mladi čovjek preduvjet je konstruktivnog društva.

 

Osim Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u programu su sudjelovali Ognian Zlatev, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Katarina Brajdić, voditeljica odjela za Europske snage solidarnosti u Agenciji za mobilnost i programe EU, Ivan Miletić, načelnik općine Lovinac te predstavnici Saveza, glavni načelnik Boris Vujnović i Lidija Pozaić Frketić, predsjednica Saveza izviđača Hrvatske.



Stranica