Čestitamo Međunarodni dan žena!

Slika /Fotografije/Fotografije 2Novi direktorij/silhouette-3580600_1280_novo.png

Drage žene, čestitamo vam Međunarodni dan žena i želimo da vam ovaj dan, kao i svaki, bude ispunjen poštovanjem i ravnopravnošću!
Međunarodni dan žena i ove godine dolazi u izazovno vrijeme za svijet, ali i za ravnopravnost spolova. Međutim, to je savršen trenutak za pozitivne promjene i odavanje priznanja ženama za uloženi napor u promicanju ravnopravnosti spolova i ljudskih prava.  Sva pažnja usmjerena je ženskoj snazi, ženskom vodstvu i jačanju zastupljenosti žena na položajima na kojima se donose odluke.

Ovogodišnji Međunarodni dana žena UN obilježava pod temom „Ravnopravnost spolova danas za održivo sutra“ i pozivom na klimatske akcije žena za žene. Bez ravnopravnosti spolova danas, održiva budućnost, jednaka budućnost, ostaje nedostižna.
 
Europski parlament, obilježavajući Međunarodni dan žena, u središte događanja stavlja i naglašava teme rada na daljinu, ravnopravnosti spolova, mentalnog zdravlja i neplaćene skrbi.
Popis stanovništva pokazao je da u Hrvatskoj žene čine većinu. Unatoč tome, na upravljačkim i svim ključnim tijelima žene su u manjini, iako su prema statistikama obrazovanije od muškaraca. Ugovori na određeno vrijeme su, u pravilu, rezervirani za žene, a Hrvatska je i po pitanju prekarnih poslova u vrhu EU-a.
 
Pandemija covid-19 pogodila je više žene nego muškarce, ne samo zato što su zastupljenije u djelatnostima koje i dalje nose najveći teret krize poput zdravstva, sustava socijalne skrbi, trgovine, nego i zbog zaoštravanja neravnopravnosti. Mnoge su također teško pogođene jer su na nesigurnim radnim mjestima koja su nestala ili su se promijenila zbog krize. 
 
Žene se danas također suočavaju s preprekama u odnosu na ostvarivanje majčinstva i dob. Sve ranije odlaze s tržišta rada i često se nađu u situaciji da su premlade da dobiju neku poziciju ili su prestare da je zadrže.
 
"Pozivamo vas da budete hrabre i odlučne, pokušate izazvati nužne i pozitivne promjene na svim razinama društva te kroz političku participaciju budete nositeljice društvenog i ekonomskog napretka!"
Poručila je ženama povodom njihova međunarodnog dana državna tajnica Središnjeg državnog ured za demografiju i mlade Željka Josić.
 
Čestitamo vam Međunarodni dan žena i želimo da vam ovaj dan, kao i svaki, bude ispunjen poštovanjem i ravnopravnošću!

Pisane vijesti