ČESTITKA: Međunarodni dan obitelji

Slika /Fotografije 3/Fotografije 4/Depositphotos_320020370_XL.jpg
Obitelj je najbitnji dio našeg osobnog i društvenog života, stoga  je potrebno naglašavati i podizati svijest javnosti o važnosti djelovanja društva u njezinu korist.

Obitelj nam je snaga, poticaj, izvor motivacije, ali i utjeha. Sretna i snažna obitelj, osnova su snažne zajednice i društva. Te stavove i vrijednost Središnji državni ured za demografiju i mlade razumije, prepoznaje, podržava i želi ih jačati.

U ovim vremenima brojnih nepredvidivih okolnosti i suvremenih izazova pred kojima se obitelji i roditelji nalaze, podizanje kvalitete obiteljskog života posebno je bitno.
Društvena očekivanja vezana uz roditeljske uloge mijenjaju se, a uloge majki i očeva razlikuju se manje nego prije.

Roditelji moraju odgovarati na sve veće profesionalne zahtjeve, a s druge strane žele zasnovati, izgraditi i održati uspješnu obiteljsku zajednicu. Tu ih moramo podržati, ohrabriti te otkloniti situacije koje mogu negativno utjecati na kvalitetu roditeljstva kao i na uključenost očeva u najranijoj dobi djetetova života i njihovu nezamjenjivu ulogu u tom periodu.

Središnji državni ured promišlja i implementira ono što je obiteljima, roditeljima i djeci, najpotrebnije – dostatna financijska potpora, jačanje roditeljskih prava i mogućnosti, osiguranje poticajnog okruženja.

Usklađivanje obiteljskog i poslovnog života zaposlenih roditelja, njihovo lakše sudjelovanje na tržištu rada, ali i važnost rane socijalizacije djece omogućuje se većom dostupnosti usluga ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

To činimo i donošenjem novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojim se uvodi pravo korištenja desetodnevnog plaćenog očinskog dopusta kao i povećanje naknade za roditeljski dopust na 7. 500,00 kn.
 
Obilježavanje ovog Međunarodnog dana prigoda je poručiti o postojanju spremnosti da se, kroz postojeće i buduće politike i mjere te poticanjem drugih na njihovo kreiranje i provođenje, zajednički usmjerimo na osnaživanje obitelji.

Svima želimo sretan Međunarodni dan obitelji!

Pisane vijesti