Državna tajnica Josić na Četvrtoj plenarnoj sjednici Konferencije o budućnost Europe

  • Slika /Fotografije 3/DT_plenarna.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić sudjelovala je na Četvrtoj plenarnoj sjednici Konferencije o budućnost Europe.

Na plenarnoj se sjednici, koja se odvija 11. i 12. ožujka u Europskom parlamentu, predstavljaju preporuke prvog europskog panela građana i građanki i povezanih nacionalnih panela u 5 odvojenih rasprava: Snažnije gospodarstvo, socijalna pravda i radna mjesta, Digitalna transformacija, Obrazovanje, kultura, mladi i sport, EU u svijetu, Migracije.

Govoreći u raspravi „Obrazovanje, kultura, mladi i sport“ državna tajnica Josić je istaknula kako je Središnji državni ured za demografiju i mlade do sada organizirao dva događanja u sklopu Konferencije o budućnosti Europe u području demografije i mladih, čije će se zaključke iskoristiti za unapređenje hrvatskih politika.

„Mladi su i inače u središtu našega zanimanja, osobito u kontekstu aktualnih negativnih demografskih promjena u Hrvatskoj i u mnogim državama članicama.“

U tom se kontekstu, dodala je, planira daljnje povećanje naknade plaće za vrijeme roditeljskog dopusta za zaposlene i samozaposlene roditelje te uvođenje očinskog dopusta u trajanju od deset radnih dana.  Izdvojila je neke od važnijih mjera koje se već provode, a to su porezno rasterećenje mladih te mogućnost korištenja brojnih poticajnih mjera za samozapošljavanje, zapošljavanje i pripravništvo.

„Kontinuiramo radimo na osiguranju cjeloživotnog obrazovanja i unapređenja tržišta rada što je važan preduvjet za osiguranje konkurentnosti pojedinca i zapošljavanje.“

U sklopu preporuka državna tajnica je istaknula njegovanje mekih vještina , prvenstveno kritičkog razmišljanja, rješavanja problema, timskog rada, suradnje što nam je itekako potrebno u ovim izazovnim vremenima, posebno ako se sjetimo prethodne dvije godine, Covid 19 pandemije, potresa koji su pogodili Hrvatsku, te u zadnjih nekoliko dana rata u Ukrajini.

U obraćanju na plenarnoj sjednici također je kazala kako je preduvjet za dobru kvalitetu života priuštivo stanovanje najavivši mjeru stambenog subvencioniranja za mlade osobe, one s manjim mogućnostima, za mlade samce te zaposlene i samozaposlene roditelje.

„Želimo također osigurati uravnoteženu mobilnost stanovništva s posebnim naglaskom na pružanje podrške mladima u ruralnim područjima i povratnicima te njihovoj učinkovitoj integraciji u hrvatsko društvo.“

Zaključno je istaknula kako je nužno demografskim politikama dati prioritet i na razini Europske unije.

„Završit ću s jednom rečenicom koja se danas spominje: nema budućnosti bez mladih niti perspektiva u budućnosti bez mladih.“
 

Pisane vijesti