Državna tajnica Josić na konferenciji "Lokalne demografske i razvojne mjere"

  • Slika /Fotografije 3/IMG-20220218-WA0008.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državna tajnica Željka Josić sudjelovala je danas na konferenciji "Lokalne demografske i razvojne mjere" u organizaciji časopisa Komunal.
 

Riječ je o skupu namijenjenom predstavnicima lokalne i regionalne samouprave na kojem su župani, gradonačelnici, načelnici, veleposlanici i predstavnici tijela državne uprave, akademske zajednice, ali i poduzeća i banaka raspravljali o jednom od gorućih pitanja u RH – ublažavanju negativnih demografskih trendova.

Na konferenciji je bilo riječi o demografskim mjerama u domeni lokalne i regionalne vlasti, uspješnim primjerima jedinica lokalne i područne samouprave, kao i o izazovima i mogućnostima revitalizacije najteže pogođenih područja u RH.

Državna tajnica u svom uvodnom obraćanju naglasila je važnost suradnje svih razina vlasti po pitanju demografske obnove i izgradnje poticajnog okruženja za mlade i obitelj. "Popis stanovnika pokazao je da smo u zadnjih 10 godina išli silaznim putem, ali to ne znači da ćemo tako nastaviti. Da se to ne bi dogodilo, treba nam suradnja na svim razinama", poručila je državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić.

Dodala je kako će se pozitivni demografski trendovi vidjeti tek za 10 godina i to pod uvjetom da se već sada postave dobre demografske mjere, a pri tome Vlada i lokalna i regionalna zajednica moraju biti glavni partneri i slušati potrebe stanovništva, a pogotovo mladih i mladih obitelji. 

Državna tajnica Josić, kao sugovornica na prvom tematskom bloku: Demografski trendovi i struktura stanovništva, istaknula je kako su se slavonske županije koje imaju problema s velikim odljevom stanovnika okrenule prema svom stanovništvu u vidu programa stambenog zbrinjavanja, bespovratnih kredita za mlade poduzetnike te ulažu u vrtiće, što podupire i Vlada RH.

"Kroz bespovratna sredstva koja smo dobili kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, ulaže se u odgojno-obrazovne ustanove, zdravstvo, komunalnu infrastrukturu i sve ono što je potrebno za stvaranje kvalitetnog života za stanovnike", istaknula je. Dodala je također kako Središnji državni ured i dalje radi na povećanju rodiljnih i roditeljskih potpora na nacionalnoj razini.
 

Grad Dugo Selo naveden je kao primjer dobre prakse jer je jedan od rijetkih gradova koji je zabilježio rast stanovništva u odnosu na popis stanovništva iz 2011. godine. 

Pročelnik gradskog upravnog odjela za gospodarstvo Dean Dragičević naveo je kako razlog tome, osim same blizine Zagreba i nešto jeftinijeg stambenog prostora, taj što su u proteklih pet godina poticali dolazak stanovništva u Dugo Selo. Nema neupisane djece u vrtić, a svakodnevno razvijaju i socijalnu, društvenu i gospodarsku infrastrukturu. 

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić poručio je kako problem demografije ne može samostalno riješiti niti jedna županija ili grad jer nemaju takvu financijsku moć. Što se tiče mjera u županiji, koja je sedma po negativnom trendu s izgubljenih 14 posto stanovnika, Anušić je istaknuo kako su jedina županija koja u potpunosti plaća školski obrok za sve osnovnoškolce te imaju subvencionirane kredite bez kamate za mlade obitelji pri kupnji prve nekretnine što vrijedi i za poduzetnike i obrtnike.

Župan Anušić je naveo i kako se u županiju se vratilo 30 posto osoba koje su otišle u inozemstvo te se i dalje kontinuirano vraćaju. 


Ključne teme ovog skupa bile su:

– lokalne mjere za poboljšanje kvalitete života i ostanak mladih
– negativni demografski trendovi, nedostatak radne snage i utjecaj na gospodarstvo
– poticanje useljavanja i rasta nataliteta
– demografska revitalizacija ruralnih, potpomognutih i brdsko-planinskih područja
– stvaranje jednakih prilika u cijeloj Hrvatskoj
– potencijal hrvatskog iseljeništva

Pisane vijesti