Državna tajnica Josić na online konferenciji „Županija kao društveno-ishodišni model brige o demografiji“

Slika /Fotografije 3/DSC00166.JPG

25. studenog, u organizaciji Bjelovarsko – bilogorske županije i Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo održana je online konferencija pod nazivom “Županija kao društveno – ishodišni model brige o demografiji”.

Na konferenciji je, osim državne tajnice za demografiju i mlade Željke Josić, u ime organizatora sudjelovala zamjenica župana za češku nacionalnu manjinu Tanja Novotni Golubić koja je govorila o demografiji u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i što Županija čini u tom smjeru te predsjednica Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo mr.sc. Marija Čatipović koja je prezentirala časopis Medix i osvrnula se na aktivnosti vezane uz djecu, roditelje i mlade.
Na konferenciji su prisustvovali i načelnik sektora za demografski  razvoj dr.sc. Mislav Rubić s temom „Demografski pokazatelji i aktivnosti Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade“, prof. dr. sc. Josip Grgurić s temom „Zdravo dijete - nova paradigma pedijatrije“ te dr. sc. Krešimir Ivanda s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji je govorio na temu „Demografija Hrvatske: stanje, zablude i perspektive“.

Državna tajnica u uvodnom obraćanju naglasila je kako je za učinkovito rješavanje demografskih izazova važno osigurati i jačati međuresornu suradnju i suradnju s jedinicama lokalne samouprave.

"Ključna međuresorna suradnja rezultirat će strateškim dokumentom - Strategijom za demografsku revitalizaciju RH do 2031. koja će postaviti okvir za izradu planova, programa, projekata te mjera i aktivnosti kojima će se pridonijeti rješavanju negativnih demografskih trendova na razini tijela državne uprave, općina, gradova i županija, a u sinergiji sa svim dionicima koji tome pozitivno pridonose. Stvaranje pozitivnog ozračja i poboljšanje kvalitete života građana te promoviranje obiteljskih vrijednosti ključ je demografske revitalizacije, a ulaganja u usluge usmjerene na obitelji i djecu dugoročna su investicija u najvažniji temelj našeg društva," poručila je Josić.
 

Pisane vijesti