Državna tajnica Josić sudjelovala je na neformalnom Sastanku ministara obrazovanja i mladih EU u Strasbourgu

  • Slika /Fotografije 3/stras9.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Održan je neformalni Sastanak ministara obrazovanja i mladih EU u Strasbourgu na kojem je kao voditeljica delegacije za područje mladih i obrazovanje sudjelovala i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Povodom Europske godine mladih, ali i s obzirom da se Konferencija o budućnosti Europe bliži kraju, važno je sve usvojene prijedloge konkretizirati i usmjeriti na poticanje i promicanje sudjelovanja mladih u europskom projektu. Stoga je organiziran sastanak pod nazivom „Mladi Europljani kao punopravni sudionici u Europi: za zeleniju i održiviju Europu“ na kojem se raspravljalo se o politici ministara obrazovanja, ministara za mlade te mladih delegata Europske konferencije mladih o pandemiji Covid-19, zelenoj i digitalnoj tranziciji, društvenoj nejednakosti kao i o izazovima u europskom projektu koji se ne može ostvariti bez mladih ljudi u svoj njihovoj raznolikosti.

Na sastanku je istaknuta važnost uvažavanja mladih ljudi, njihovih ideja i predanosti. Također, u skladu s temom istaknuto je i kako je briga o zaštiti okoliša snažno mobilizirala mlade ljude kroz klimatske marševe i online kampanje o podizanju svijesti na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini. Osim toga, inovativni projekti mladih u području zaštite okoliša i suprotstavljanju klimatskim promjenama te općenito u području održivog razvoja učinili su ih povezanijima no ikad.

„U obrazovanju mladih ključnu ulogu imaju obitelji, a važan je i doprinos kvalitetnih udruga mladih. U ovom području, Savjetodavni odbori mladih u Hrvatskoj jedni su od najaktivnijih u promicanju različitih “zelenih” i drugih aktivnosti na lokalnim razinama. No, važno im je da ih podrže i lokalne samouprave koje imaju odlučujuću ulogu u pitanjima okoliša“, istaknula je državna tajnica Josić, dodavši kako se „veselimo projektu Europske godine mladih sa svježim i inovativnim idejama i konkretnim aktivnostima. Mladi ne samo da će sudjelovati u događajima i projektima već će imati ključnu ulogu u njihovom razvoju. Sve bi to mogla biti izvrsna prilika za ubrzanje oporavka sektora mladih nakon pandemije“.

Na Sastanku je sudjelovao i predstavnik mladih delegata pri UN-u Josip Perkušić, a koji se osvrnuo na temu „Informacije i edukacija“ koju je predstavio i na prethodno održanoj radionici unutar trodnevne konferencije za mlade. „Više različitih informacija iz nepouzdanih izvora na internetu, njihova brzina širenja i rast populizma utjecali su na povećano nepovjerenje mladih u institucije. Na navedene izazove može se odgovoriti javnom kampanjom uključivanja mladih u javno dostupan program i medijskim obrazovanjem kroz kurikulum i građanski odgoj. Ovaj obrazac čini obrazovanje i uključivanje u institucije dostupnim svakom zainteresiranom mladom pojedincu i za to vrijeme potencijalno će omogućiti stvarnu promjenu unutar zastarjelog sustava“, istaknuo je Perkušić.

Kao zaključak, istaknuto je da se u tu svrhu, u školi i izvan nje moraju promicati razumijevanje izazova našeg suvremenog svijeta i poticati želja mlađih generacija za održiviji i pravedniji svijet. Kako bi se osigurao kontinuitet i koherentnost u budućnosti, ovaj napor se mora uložiti kako unutar školskog kurikuluma, tako i kroz izvannastavne aktivnosti kako bi se obuhvatila sva područja života mladih.

Pisane vijesti