Državna tajnica Josić sudjelovala na sastanku čelnika uprava za mlade u Pragu

  • Slika /Fotografije 3/Fotografije 4/WhatsApp Image 2022-09-19 at 14.14.47 (1).jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić sudjelovala je na sastanku čelnika uprava za mlade u Pragu. Na sastanku čelnika uprava za mlade raspravljalo se o mogućnostima za unaprjeđenje suradnje među državama članicama, učeći također o aktivnostima Europske komisije i Vijeća Europe. Stanje centara za mlade u Ukrajini te mogućnosti suradnje između njih i centara za mlade država članica tema je koja se istaknula kao goruća.

Kao odgovor na negativan utjecaj pandemije i izbjegličke krize na sastanku su podijeljena postignuća i iskustva na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini suradnje između sektora mladih i škola. Svi od sudionika sudjelovali su raspravama u okviru tematskih radionica.

Državna tajnica sudjelovala je na tematskoj radionici  „Poveznice između neformalnog i formalnog obrazovanja u području mladih: odgovor rada s mladima na obrazovne gubitke zbog pandemije i na obrazovne potrebe ukrajinskih izbjeglica“ koja je tematizirala suradnju između sektora mladih i škola.

"Radnici s mladima trebaju imati razvijene vještine planiranja i provođenja neformalnog obrazovanja, upravljanja procesom učenja, ciljevima i ishodima; trebaju biti fleksibilni i prilagodljivi te imati snažne socijalne, emocionalne i komunikacijske vještine te vještine upravljanja projektima.

U obrazovne ustanove u Hrvatskoj upisano je ukupno 1905 djece/učenika iz Ukrajine, od čega 1513 u osnovnim školama, 163 u srednjim školama i 229 u dječjim vrtićima. Najveći izazov je u tome što se neki učenici upišu u hrvatske škole, a potom istovremeno slušaju online nastavu iz Ukrajine.

U pogledu jezičnih barijera nema mnogo poteškoća, svi su učenici uključeni u pripremnu nastavu hrvatskog jezika i relativno brzo svladavaju jezik te su integrirani u redovnu nastavu svih predmeta" izložila je u svojoj izjavi državna tajnica Željka Josić.

Državna tajnica je tijekom boravka u Pragu posjetila i Centar za djecu i mlade Ulita.

Pisane vijesti