Državna tajnica Josić sudjelovala na zoom panelu „Načelnici u sridu“

Slika /Fotografije 3/Fotografije 4/DT_panel2.jpg
Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić sudjelovala je na zoom panelu „Načelnici u sridu“ na kojem je s načelnicima i predstavnicima općina Draž, Gola, Ivankovo, Baška, Cista Provo i Blato razgovarala o demografskim mjerama jedinica lokalne samouprave.

Panel se održao u organizaciji portala načelnik.hr te župan.hr.

Državna tajnica je istaknula kako se posljednjih godina intenzivno radi na demografskim mjerama te da su gotovo svi lokalni čelnici osvijestili njihovu važnost i krenuli s pojačanim ulaganjima. Naglasila je da bi za postignuće pravih rezultata bila potrebna promjena trenda i suradnja na svim razinama.

‘Ako želimo zadržati mlade i vratiti život u depopulirane krajeve, na nacionalnoj razini moramo ulagati u obrazovanje i povezati obrazovanje s tržištem rada, te mladima osigurati kvalitetne uvjete rada jer jedino kvalitetan posao može mlade ljude zadržati ili vratiti u naše ruralne krajeve.
Sve mjere na kojima se radi moraju biti koordinirane i svi resori i na državnoj razini moraju u tome sudjelovati. Lokalne mjere su dobre, ali najbitnija mjera je ulaganje u gospodarstvo koje će otvarati nova radna mjesta.“
 
Najavila je kako će se Strategijom demografske revitalizacije Republike Hrvatske do 2030. godine naznačiti točan smjer kojima će se popraviti loša demografska slika.
 
Državna tajnica je u razgovoru napomenula kako je mladima od plaće veći prioritet imati kvalitetan i siguran posao te istaknula potrebu izmjena i dopuna Zakona o radu.
 
Načelnici i predstavnici općina Draž, Gola, Ivankovo, Baška, Cista Provo i Blato iznijeli su svoje demografske mjere, među kojim su i ulaganja u dječje vrtiće te stambeno zbrinjavanje obitelji.
 
Više o panelu možete pročitati ovdje.
 

Pisane vijesti