Državna tajnica na Nacionalnoj konferenciji Dijaloga EU s mladima

  • Slika /Fotografije 3/Fotografije 4/DSC01537.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić sudjelovala je na Nacionalnoj konferenciji Dijaloga EU s mladima u organizaciji Mreže mladih Hrvatske.

Ove se godine ulazi u 9. ciklus konzultacija s mladima, pod nazivom “Zajedno za održivu i inkluzivnu Europu te se Konferencijom  obilježava početak provedbe 9. ciklusa Dijaloga Eu s mladima i naglašava važnost uključivanja mladih u donošenje odluka. Konferencija služi kao platforma na kojoj se prisutnima predstavljaju mogućnosti za mlade u okviru Europske godine mladih 2022. 

Potrudit ćemo se stvoriti uvjete za kvalitetan život mladih kako bi ostali živjeti i raditi u Hrvatskoj, istaknula je državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić uvodno se obraćajući na Konferenciji.

Poticajnim smatra što mladi koriste programe, poput Erasmusa, putem kojih imaju priliku otići izvan Hrvatske steći nova znanja, vještine i iskustva, ali također naglašava da se politikama i mjerama mladima moraju stvoriti uvjeti za njihov povratak.

„Zapošljavanje i tržište rada, obrazovanje i stambeno zbrinjavanje pitanja su koja su mladima izrazito bitna, no iako te politike nisu u nadležnosti Središnjeg  državnog ured za demografiju i mlade, cilj nam je učiniti ih povezanijima i bolje komuniciranima.“

U panel raspravi „Europska godina mladih“ državna tajnica je naglasila kako je Europska godina mladih prilika postaviti dobre temelje i smjernice za daljnji rad istaknuvši da se na Nacionalnom programu za mlade aktivno radi i sadržaj kojeg se nastoji približiti svim mladima, i onima u udaljenim i ruralnim područjima do kojih informacije teško stižu.

Najavila je formiranje lokalnih Centara za mlade u  kojem bi mladi i udruge mladih imali svoje prostore za djelovanje, rad, edukacije i informiranje.

Uz državnu tajnicu uvodno se na Konferenciji obratila Jovana Kepčija Pavlović, glavna tajnica Mreže mladih Hrvatske.

U panel raspravi o aktivnostima i programima koje će se odvijati tijekom Godine mladih, govorili su Ivona Šimunović iz Udruge Mladih Ilok "Volja", Marko Boko iz Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Sanja Posavec pomoćnica ravnateljice Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Saša Milaković ispred Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Osijeku te Josip Miličević, stručnjak za javne politike, s naglaskom na politike usmjerene prema mladima.

Na Konferenciji je predstavljen novi vizualni identitet Dijaloga Eu s mladima.
 

Pisane vijesti