Državna tajnica Željka Josić na konferenciji “Podrška roditeljstvu <3”

Slika /Fotografije 3/Fotografije 4/RODE.jpg
Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić sudjelovala je na konferenciji “Podrška roditeljstvu <3” u organizaciji Udruge Roditelji u akciji.

Uloga roditelja značajno se promijenila i roditeljima je potrebna dodatna podrška u cilju jačanja njihovih roditeljskih znanja i vještina.
Jedan od ključnih izazova roditeljstva je usklađivanje obiteljskog i poslovnog života zaposlenih roditelja, ponajprije zbog sve duljeg radnog vremena i promjena u radnom rasporedu, kao i sve većih profesionalnih zahtjeva, istaknula je državna tajnica Josić u uvodnom obraćanju.

„Vlada Republike Hrvatske prepoznala je potrebu za reformom sustava rodiljnih i  roditeljskih potpora, te je izrađen Nacrt prijedloga Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, u kojem je jedna od novina uvođenje očinskog dopusta za zaposlene i samozaposlene roditelje u trajanju od 10 radnih dana uz visinu naknade na razini pune plaće. Obzirom da trenutno ne postoje posebne odredbe o pravu na očinski dopust, vjerujemo da će uvođenje takvog prava imati pozitivan utjecaj na podjelu odgovornosti u pogledu skrbi između žena i muškaraca i veću uključenost očeva u skrb o djeci, što će u konačnici doprinijeti i većem životnom zadovoljstvu obitelji“, naglasila je državna tajnica.

S težnjom za osnaživanjem roditelja i usklađivanja obiteljskog i poslovnog života sa suvremenim potrebama obitelji, Središnji državni ured za demografiju i mlade, kazala je državna tajnica Josić, nastavit će provoditi analize i implementirati moguće prijedloge normativnih rješenja u području obiteljskih naknada i potpora.

Konferencija “Podrška roditeljstvu <3”  održana je u sklopu projekta "3P+ Obrazovanje odraslih za pozitivnu trudnoću, porod i babinje" financiranog kroz Erasmus+ program, a na njoj su sudjelovali stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva.

Pisane vijesti