Državna tajnica Željka Josić na plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe

  • Slika /Fotografije 3/Fotografije 4/1649488375581_20220408_EP-129225E_MCH_0459_MOBILE.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Na plenarnom zasjedanju Konferencije o budućnosti Europe, koja se sastala 8. i 9. travnja u Strasbourgu, raspravljalo se o nacrtima prijedloga pripremljenih nakon razmjene devet plenarnih radnih skupina.
 
Predsjednici radnih skupina predstavili su konsolidirane prijedloge na plenarnoj sjednici Konferencije, podijeljene po temama radnih skupina. Prijedlozi se temelje na preporukama europskih panela građana i građanki, nacionalnih panela i ideja prikupljenih putem višejezične digitalne platforme, kao i na razmjenama tijekom plenarne sjednice Konferencije i sastanaka radne skupine.

Radne skupine dodale su završne detalje svojim preporukama koje će biti izglasane tijekom sljedeće plenarne sjednice Konferencije. Tri intenzivna dana debate bila su pod utjecajem trenutne krize u Ukrajini.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željka Josić na plenarnoj skupštini sudjelovala je unutar radne skupine za temu obrazovanje, mlade, kulturu i sportu.
U svojoj intervenciji na plenarnoj skupštini, naglasila je da pri definiranju preporuka mlade trebamo tretirati kao aktivne sudionike, a ne samo kao korisnike različitih programa.
 
"Prvenstveno bih podržala preporuku koja naglašava potrebu osiguranja stanovanja mladima. Obrazovanje, posao i stanovanje tri su temeljna preduvjeta kako bi se mladi mogli između ostaloga posvetiti i društveno-političkim pitanjima te postati aktivni građani. Drago mi je da su građani prepoznali važnost sprečavanja fenomena „brain drain“ s kojim su suočene neke države članice, na čemu već radi i Republika Hrvatska u okviru svojih demografskih politika" poručila je državna tajnica Josić.

Državna tajnica Željka Josić sudjelovala je i u radnoj skupštini za temu Snažnije gospodarstvo, socijalna pravda i radna mjesta u ime Ministarstva za vanjske i europske poslove. U intervenciji na plenarnoj skupštini naročito je pozdravila niz preporuka i mjera u sklopu prijedloga „Demografska tranzicija“, koji dobro oslikavaju očekivanja naših građana kad je riječ o demografskoj budućnosti Europe. 

"Kao dužnosnik hrvatske Vlade u čijoj su nadležnosti demografija i mladi, želim istaknuti da moje iskustvo dijaloga s građanima u Hrvatskoj, kroz niz događaja koje smo imali upravo na ovu temu u sklopu Konferencije – potvrđuje relevantnost ovih prijedloga. 
Prepoznajemo da građani žele naš veći angažman u politikama koje će pozitivno utjecati na demografske trendove u Europi, naročito u regijama koje zaostaju; bolje korištenje europskih kohezijskih instrumenata u tom smjeru; stvaranje pozitivnog društvenog ozračja za zasnivanje ili proširivanje obitelji, kvalitetnu skrb o djeci i starijima;  kao i koordinirano djelovanje na europskoj razini u cilju oblikovanja i provedbe adekvatnih politika" rekla je državna tajnica. 

Završno izvješće višejezične digitalne platforme, koje će se uzeti u obzir za prijedloge plenarne sjednice, na temelju doprinosa građana prikupljenih do 20. veljače, dostupno je i na platformi Konferencija o budućnosti Europe.
 
Građani i dalje mogu sudjelovati na platformi, a doprinosi uneseni nakon 20. veljače bit će obuhvaćeni završnim izvješćem nakon 9. svibnja.

Pisane vijesti