Državna tajnica Željka Josić na prvom Njemačko-hrvatskom razvojnom forumu

  • Slika /Direktorij 2/Slike od 111.23/GER-HR 1.jpg
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, dr.med. sudjelovala je na prvom Njemačko-hrvatskom razvojnom forumu koji se održao u Zagrebu.

U pozdravnom govoru državna je tajnica istaknula kako su Njemačka i Hrvatska dvije prijateljske zemlje koje dodatno povezuje velika zajednica Hrvata u Njemačkoj.
U sklopu foruma održan je i panel „Mladi i Europa” na kojem su uz državnu tajnicu sudjelovali i župan Krapinsko-zagorski Željko Kolar, župan Virovitičko-podravski Igor Andrović te voditelj predstavništva lokalnih vlasti savezne pokrajine Bade-Wurttemberg Patrick Wegener.

Na panelu se raspravljalo o mladima na regionalnoj, nacionalnoj te europskoj razini, konkretno o onome što im je potrebno u današnjem svijetu.
Državna je tajnica naglasila kako su mladi danas mobilni te imaju razne mogućnosti koje prijašnje generacije nisu imale, poput programa mobilnosti Europske unije te slobode kretanja i rada unutar EU.

Dodala je kako danas možemo očekivati da će mladi otići van Republike Hrvatske obrazovanjem i radom steći razna znanja te iskustva, međutim spomenula je i da je na hrvatskim vlastima da omogući sve uvjete za povratak i život u Republici Hrvatskoj.
Na ovom tragu trebamo formulirati javne politike, istaknula je državna tajnica, koja smatra da Hrvatska ima mnoge komparativne prednosti, poput sigurnosti i jeftinijeg života.
Posebice je navela kako je jedan od ključnih uvjeta prometna povezanost, koja je preduvjet gospodarskog rasta te potom i demografske revitalizacije. 

Zaključno je državna tajnica pozvala mlade da iskoriste sve prilike koje im se danas nude, dok je također istaknula kako je potrebna veća edukacija i informiranje mladih o svim mogućnostima koje oni danas imaju, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Europskoj uniji.

Pisane vijesti