Međunarodna konferencija „Iseljeništvo i Domovina“

  • Slika /Fotografije 3/Iseljenistvo_konferencija.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Međunarodna konferencija „Iseljeništvo i Domovina“ prilika je koja osnažuje hrvatsko zajedništvo u zemlji i svijetu na način da održava naše međusobne veze na gospodarskom, znanstvenom i kulturnom planu, istaknula je državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić.

Cilj je dvodnevne Konferencije u Mariji Bistrici, koja je u organizaciji Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, predložiti ideje i programe koji bi trebali doprinijeti poboljšanju odnosa Domovine i iseljeništva.
 
Prilika je to i nama u Domovini da osluhnemo probleme hrvatskih zajednica širom svijeta, te da na stručan i znanstveni način doprinesemo mogućnosti spomenute suradnje, ali ponajprije i povratka što većeg broja Hrvata, dodala je državna tajnica.
 
Naglasila je kako osnivanjem Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Vlada RH pokazuje spremnost na učinkovito rješavanje današnjih nepovoljnih demografskih trendova, prije svega zaustavljanje iseljavanja mladih naraštaja stvaranjem uvjeta za njihov ostanak i povratak.
 
Cilj je dvodnevne Konferencije u Mariji Bistrici, koja je u organizaciji Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva, predložiti ideje i programe koji bi trebali doprinijeti poboljšanju odnosa Domovine i iseljeništva.
 
Predsjednik Centra Marin Sopta pozvao je sudionike na otvorenost i konstruktivnu kritiku.
 
Osim predstavnika državnih tijela i institucija, na Konferenciji, među ostalima, sudjeluju i predstavnici iseljeničke zajednice i organizacija, znanstvene zajednice, predstavnici sindikata i udruga poslodavaca, kulturnih i umjetničkih organizacija.
 
Na tematskim panelima Konferencije svojim izlaganjima sudjeluju i predstavnici Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade:
      Matija Bunjak Pajdek: Očuvanje hrvatskog identiteta i kulture u emigraciji
      Dr. sc. Domagoj Novosel: Hrvatska obitelj u Domovini i dijaspori u novijoj hrvatskoj povijesti
      Dr. sc. Mislav Rubić: Uloga hrvatskog iseljeništva u demografskoj revitalizaciji Republike Hrvatske
 

Pisane vijesti