Mjesec podizanja svijesti o malignim bolestima dječje dobi

  • Slika /Fotografije 3/Fotografije 4/IMG_5334.JPG
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, sinoć, 15. rujna, prisustvovala je osvjetljivanju vodenog zida zagrebačkih fontana s motivom zlatne vrpce. U rujnu, mjesecu podizanja svijesti o malignim bolestima dječje dobi, nosimo zlatne vrpce, simbol djeteta koje se bori s malignom bolesti. Udruga „Krijesnica“ – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima djeluje preko 20 godina, a u svom djelokrugu provode niz aktivnosti i pružaju brojne usluge. Pružaju i organiziraju besplatni smještaj obiteljima oboljele djece, pokrivaju putne troškove roditelja i djece, prijevoz medicinske dokumentacije, izrađuju individualizirane perike i niz savjetovanja i psihološke pomoći oboljeloj djeci i roditeljima. Uz to provode i program rehabilitacije, podrške i osnaživanja djece i mladih, volonterski i mentorski program kao i program zagovaranja, suradnje, informiranja i izdavaštva.
 
Državna tajnica Josić istaknula je kako su ovakva događanja podsjetnik svima nama da se osvijestimo i govorimo o malignim bolestima među djecom i adolescentima dok su u fazi liječenja, ali i kada ono završi. U svom je govoru pohvalila rad i ustrajnost udruge „Krijesnica“ da olakšaju bolničke dane oboljeloj djeci i njihovim roditeljima s besplatnim smještajem, ali isto tako i pružanju psihološke pomoći za vrijeme liječenja i nakon izlječenja. Iskoristila je priliku i podsjetila sve mlade djevojke da redovito odlaze na preventivne preglede i brinu o svom zdravlju, jer ponekada ono što smo mogli jučer bude kasno danas ili sutra.
 
Ovogodišnje geslo kampanje glasi „Kada borba traje, podrška je ta koja nadi svjetlo daje.“
 
Uz državnu tajnicu Josić o ovoj temi govorili su i izvršna direktorica udruge Krijesnica gđa. Mirela Stanić-Popović, Mihael Severinac, voditelj mladih Krijesnice, Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu ,izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Mirena Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Mario Beko, voditelj odjela za praćenje provedbe programa EU - Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, prof.dr.sc. Aleksandar Džakula, organizacija zdravstvene zaštite i socijalne medicine,  Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ , prim. Vera Katalinić Janković, dr.med., posebna savjetnica Ministarstva zdravstva, dr. Renata Sabljar Dračevac, predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

Pisane vijesti