Nastupni posjet veleposlanice Republike Bugarske Nj.E. Genke Georgieve

Slika /Fotografije 3/DSC00847.JPG

U utorak, 25. siječnja 2022. godine državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, dr. med. primila je u nastupni posjet veleposlanicu Republike Bugarske NJ.E. Genke Georgievu. 


Sastanak je započeo s trenutno aktualnim temama rezultata popisa stanovništva u obje zemlje i demografskim mjerama koje zemlje poduzimaju. Nakon toga su državna tajnica Josić i veleposlanica Georgieva razgovarale o problemima iseljavanja i stopi mortaliteta te mobilnosti visoko kvalificirane radne snage.
 
Veleposlanica Republike Bugarske NJ.E. Genka Georgieva istaknula je važnost uspostave dijaloga na temu demografije među zemljama kao i na razini EU te uloge povjerenice za demografiju i demokraciju Dubravke Šuice i zatražila od državne tajnice Josić pojašnjenje uloge i djelokruga rada Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.
 
Državna tajnica Josić upozorila je da negativni demografski trendovi nisu nastali preko noći, pa je tako i proces oporavka dugotrajan, a veleposlanicu je upoznala s mjerama prekvalifikacija, samozapošljavanja, subvencioniranja stambenih kredita, kao i traženja modaliteta za subvencionirani najam stanova za mlade, poreznih olakšica za mlade, potpora majčinstvu i obitelji.
 
Također, pojasnila je kako je, iako je naglasak na mladima, demografija pitanje i starijih sugrađana i međugeneracijske solidarnost te podsjetila na važnost poticanja pozitivnih promjena od strane svih odgovornih resora i aktera društva na što je veleposlanica Georgieva navela primjere iz njihove prakse te kako pokušavaju utjecati na loše demografsko stanje u zemlji u segmentu poreza, financijskih potpora, pitanja stanovanja za obitelji i mlade te strukovnih zanimanja.
 
Veleposlanica je predstavila model suradnje akademske zajednice i izvršne vlasti u Bugarskoj te je na obostrano zadovoljstvo predložen i oblik bilateralne suradnje s hrvatskim i bugarskim stručnjacima, želja za daljnjom komunikacijom te razmjenom mišljenja i iskustava.
 
 

Pisane vijesti