Održan sastanak s predstavnicima Human Rights Watch-a

Slika /Vijesti2018/20180417_105234.jpg

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, 17. travnja 2018. godine održan je radni sastanak s predstavnicima Human Rights Watch-a, Međunarodne organizacije za ljudska prava s ciljem redovitog praćenja napretka Republike Hrvatske na području ljudskih prava vezano uz provedbu Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. 

Teme razgovora ovog sastanka bile su proces transformacije i deinstitucionalizacije domova te reguliranje potpunog i djelomičnog oduzimanja poslovne sposobnosti osobama s invaliditetom.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izvijestilo je Human Rights Watch o postignutim rezultatima transformacije i deinstitucionalizacije domova i naglasilo da je u program organiziranog stanovanja trenutno uključeno više od tisuću osoba s invaliditetom u više od tristo stambenih zajednica na području Republike Hrvatske te da uslugu organiziranog stanovanja uz podršku pružaju domovi i organizacije civilnog društva. Također, Ministarstvo je izvijestilo da se u tu svrhu koriste proračunska sredstva i sredstva iz Europskog socijalnog fonda te Europskog regionalnog razvojnog fonda.

Paralelno s procesom transformacije i deinstitucionalizacije Ministarstvo intenzivno u kontinuitetu radi na procesu prevencije institucionalizacije osiguravanjem potrebnih izvaninstitucijskih usluga kao što su usluga osobnog asistenta, tumača znakovnog jezika, videćeg pratitelja i dr.

Predstavnici Human Rights Watch-a iskazali su zadovoljstvo održanim sastankom kao i komunikacijom koju su ostvarili s ovim Ministarstvom s posebnim naglaskom na rezultate koje je Ministarstvo postiglo u proteklom razdoblju.

Pisane vijesti