Održana druga sjednica Savjeta mladih Republike Hrvatske

  • Slika /Direktorij 2/Slike od 111.23/Druga sjednica SMRH 6.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Održana je druga sjednica Savjeta mladih Republike Hrvatske na kojoj su sudjelovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Članovima Savjeta uvodno se obratila Lara Mandić, predsjednica Savjeta mladih Republike Hrvatske, pozdravila je sve prisutne te podsjetila kako je novo tijelo konstituirano u listopadu prošle godine.

Državna je tajnica naglasila kako je Središnji državni ured za demografiju i mlade prošle godine predvodio izradu izmjena i dopuna  Zakona o savjetima mladih koji je predvidio osnivanje Savjeta mladih Republike Hrvatske, koordinativnog tijela savjeta mladih u Republici Hrvatskoj koje usklađuje rad svih savjeta mladih, prati i promiče interese mladih na nacionalnoj razini te upravlja aktivnostima u međunarodnoj suradnji, u suradnji s tijelom državne uprave nadležnim za mlade. Također je istaknula i donošenje Nacionalnog programa za mlade za razdoblje 2023. do 2025. godine, dokumenta vrijednog 7,9 milijuna eura, koji sadrži niz mjera, poput sufinanciranja opremanja centara za mlade i subvencioniranja stanovanja mladih. Posebno je naglasila kontinuiranu potrebu usklađivanja obrazovnog sustava s tržištem rada.

Ministar znanosti i obrazovanja istaknuo je kako se njegovo ministarstvo najviše bavi mladima, s obzirom da mladi ljudi do 30 godine prolaze kroz sve razine obrazovnog sustava, od predškolskog odgoja do visokog obrazovanja. Istaknuo je da ministarstvo pomaže mladima kroz razne načine stipendiranja te naglasio da stipendije više nisu simbolične naravi, već od bitnog značaja za studentski život.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, poručio je kako smatra jako važnim da savjeti mladih djeluju u svim hrvatskim županijama, kao još jedan instrument jačanja politike ravnomjernog regionalnog razvoja, što je i okosnica politike Vlade. Osvrnuo se i na niz aktivnosti koje je Vlada poduzimala za mlade.

Vezano uz politiku zapošljavanja, istaknuo je kako je broj mladih zaposlenih na neodređeno vrijeme povećan za 58 posto, sa 122 tisuće na 194 tisuće mladih, u mandatu ove Vlade.
To je ozbiljna poruka sigurnosti posla i, u konačnici, preduvjet za zasnivanje obitelji i rješavanje stambenog pitanja.
 
Istodobno, kazao je kako je broj mladih zaposlenih na određeno vrijeme smanjen sa 138 tisuće na 99 tisuća te da je udvostručen broj mladih koji su pokrenuli vlastiti posao. Istaknuo je kako je njih sada 10 tisuća, a da su mnogi od njih koristili politiku aktivnih mjera zapošljavanja.

Nakon uvodnih obraćanja, započeo je radni dio sjednice na kojem je izabran predstavnik u Savjet za mlade Vlade Republike Hrvatske te su donesene izmjene i dopune Poslovnika o radu Savjeta mladih Republike Hrvatske.

Pisane vijesti