Održana konferencija „Doprinos JLP(R)S-a demografskoj revitalizaciji Zagrebačke županije i Grada Zagreba"

  • Slika /Fotografije/konf1_vg_4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Jučer je u Velikoj Gorici održana dvanaesta konferencija na temu demografske revitalizacije, aktualnih demografskih trendova te doprinosa JLP(R)S-a demografskoj revitalizaciji koja obuhvaća područje Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Konferenciju je organizirao Središnji državni ured za demografiju i mlade u partnerstvu s Gradom Velikom Goricom.

Na samom početku konferencije okupljenima su se obratili gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar, koji je ujedno bio i izaslanik župana Zagrebačke županije županije Stjepana Kožića, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Zorana Uzelac Bošnjak i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić koja je nakon uvodnog obraćanja ujedno i otvorila konferenciju.


U svom govoru državna tajnica Josić istaknula je: „Demografska revitalizacija jedan je od najvećih izazova s kojim se kao društvo susrećemo, a rješenje moramo tražiti u sinergijskom djelovanju svih dionika vlasti. Iz toga razloga osobito je važna suradnja središnjih tijela, državne uprave te jedinica područne i lokalne samouprave. Sukladno tome, koordinacijom demografskih politika, Središnji državni ured za demografiju i mlade kontinuirano prikuplja i objavljuje podatke  o demografskim mjerama i politikama koje se provode na lokalnoj i županijskoj razini. Vjerujem da će podaci koje će kolege i znanstvenici iznijeti potaknuti znatiželju i zanimanje svih vas, predstavnika općina, gradova i županija. Po pitanju demografskih politika ulagano je u nekoliko područja -  za sufinanciranje rada dječjih vrtića kroz podršku općinama i gradovima s područja potpomognutih područja u održavanju i razvoju predškolske djelatnosti do sada je sveukupno uloženo iz državnog proračuna 1,902.000 mln. Kn. Dosadašnja suradnja Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade sa županijama, gradovima i općinama pokazatelj je uspješnosti i mogućnosti ostvarenja dobrih rezultata. Takva suradnja doprinijela je smanjenju regionalnih nejednakosti kao i podizanje životnog standarda.“
Okupljenima su svoje radove predstavili i dr. sc. Krešimir Ivanda, Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet, Katedra za demografiju - Urbanizacija i centralizacija stanovništva u Hrvatskoj: trendovi i očekivanja, izv. prof. dr. sc. Ivan Čipin, Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet, Katedra za demografiju - Demografska obilježja Zagrebačke županije i Grada Zagreba, doc. dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar - Demografska održivost Zagrebačke županije i Domagoj Šutalo, Središnji državni ured za demografiju i mlade - Demografske mjere JLP(R)S-a u 2022. godini - izabrani rezultati temeljem provedenog anketnog istraživanja.
U drugom dijelu konferencije predstavili su se predstavnici JLS-a sa svojim primjerima dobre prakse: dr. sc. Petra Škrobot, gradonačelnica Grada Samobora, Hrvoje Košćec, gradonačelnik Grada Sveti Ivan Zelina , Alen Prelec, načelnik Općine Brdovec , Brankica Benc, načelnica Općine Rakovec, Bruno Perković, Općina Stupnik, Zorana Uzelac Bošnjak, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Krešimir Ačkar, gradonačelnik Grada Velike Gorice.

Stranica

Dokumenti i poveznice