Online građanski dijalog Hrvatska-Bugarska-Europska komisija, Konferencija o budućnosti Europe

  • Slika /Fotografije 3/Bugarska_DT2.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

O aktualnim demografskim pitanjima u Hrvatskoj državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić govorila je na konferenciji "Građanski dijalog s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom o demokraciji i demografiji" održanoj u sklopu Konferencije o budućnosti Europe.

Istaknula je kako je zbog negativnog prirodnog priraštaja, te procesa iseljavanja, gubitka stanovništva i starenja, jasno da Hrvatska gubi radno sposobno stanovništvo, što ima posljedice na gospodarstvo i cijelo društvo.

Govorila je o mjerama koje Središnji državni ured za demografiju i mlade provodI, kao i planiranim aktivnostima za zaustavljanje negativnog demografskog trenda.

„Središnji državni ured za demografiju i mlade poboljšao je okruženje i financijske uvjete za obitelji u Hrvatskoj u smislu majčinskih i roditeljskih naknada te dječjeg doplatka, izgradnje vrtića i sufinanciranja rada u predškolskom obrazovnom programu.“

Spomenula je i druge uspješne mjere na nacionalnoj razini, među kojima su porezne olakšice za mlade do 25 i 30 godina, mjere aktivne politike zapošljavanja, smanjenje stope poreza na dohodak, beneficije za mlade poljoprivrednike.

Građani iz cijele Europe imali su na konferenciji priliku uživo postaviti pitanje potpredsjednici EK za demografiju i demokraciju Dubravki Šuici koja je prethodno predstavila interaktivni alat za praćenje i predviđanje demografskih promjena u EU-u „Demografski atlas“.

Konferenciju su zajednički otvorili bugarski ministar vanjskih poslova, Svetlan Stoev i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman.

Online građanski dijalog održano je u partnerstvu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Bugarske zajedno s Predstavništvom Europske komisije i PanEuropom Bugarska.

Pisane vijesti