Osigurano 50 milijuna kuna za uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport

Slika /Vijesti2018/H20180610000270.jpg

Zagreb, 10. lipnja - Pod sloganom „Zajedno u športu za jednakost u životu“ danas je na zagrebačkom Jarunu predstavljen 50 milijuna kuna vrijedan Javni poziv Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport.

„Sretni smo jer smo po prvi puta osmislili javni poziv financiran iz europskih sredstava namijenjen športu i na ovaj način želimo omogućiti jednako dostupne športsko rekreativne sadržaje i osobama s invaliditetom, djeci s teškoćama u razvoju i onoj u riziku od socijalne isključenosti. Zahvaljujem Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Zakladi za razvoj civilnoga društva s kojima smo zajedno realizirali ovaj Javni poziv i nadam se da će u budućnosti biti još ovakvih projekata“, rekla je državna tajnica za šport Janica Kostelić.

Uz nju, Javni poziv predstavili su i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Ljubica Lukačić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić u pratnji državne tajnice Katarine Ivanković-Knežević te u ime Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku državna tajnica Margareta Mađerić.

“Drago mi je što kao izaslanik predsjednika Vlade mogu iskazati snažnu podršku ovom vrijednom projektu koji promovira zajedništvo i jednakost kroz šport. Projektom se kroz besplatne športske aktivnosti želi pružiti djeci i mladima s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom i onima u riziku od socijalne isključenosti da osjete duh zajedništva i jednakosti u svojoj zajednici. Posebno mi je drago što je moje ministarstvo omogućilo da šport bude uključen u prioritete Europskog socijalnog fonda i što smo, samo putem ovog javnog poziva, osigurali 50 milijuna kuna za športske aktivnosti. Pozivam škole, fakultete, ustanove socijalne skrbi, lokalne zajednice i udruge civilnog društva da prijave projekte i omoguće mladima u riziku od socijalne isključenosti u svojim sredinama da kroz športske aktivnosti unaprijede kvalitetu života. Zahvalio bih se posebno državnoj tajnici za šport, Janici Kostelić na ideji i inicijativi te Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Zakladi za razvoj civilnoga društva na pomoći u realizaciji ovog javnog poziva“, izjavio je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.

Mnoštvo športskih udruga, vrhunskih športaša poput braće Sinković i rukometaša Igora Vorija i Ivana Stevanovića, kao i športaša rekreativaca, u nedjeljno popodne na Jarunu došli su pružiti podršku ovom projektu te se informirati o mogućnostima prijave na Javni poziv. Prihvatljivi prijavitelji moći će se prijaviti za dodjelu sredstava kroz otvoreni trajni poziv, odnosno tako dugo dok se ne potroše predviđena sredstva. Ciljne skupine ovog Javnog poziva su djeca i mladi u dobi do 29 godina u riziku od socijalne isključenosti, a to su djeca i mladi čiji su roditelji nezaposleni ili korisnici dječjeg doplatka, djeca i mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi, iz jednoroditeljskih obitelji ili iz obitelji s troje ili više djece, djeca i mladi s problemima u ponašanju, djeca s teškoćama u razvoju te mladi koji su korisnici stipendija za studente slabijeg socijalno ekonomskog statusa ili nezaposleni, zatim osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju. Kroz Javni poziv financirat će se aktivnosti povećanja dostupnosti besplatnih športskih aktivnosti za djecu i mlade u dobi do 29 godina u riziku od socijalne isključenosti te aktivnosti unapređenja kvalitete života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju kroz poboljšanje pristupa i sudjelovanje u športskim aktivnostima.

„Ponosni smo i zadovoljni što smo zajedničkom suradnjom omogućili otvaranje ovog Javnog poziva koji će pripomoći unapređenju kvalitete života osoba s invaliditetom te pružiti priliku uključivanja u besplatne športske programe i sadržaje svoj onoj djeci i mladima čiji roditelji nisu u mogućnosti dodatno financirati ovakve aktivnosti, baš kao i djeci s teškoćama u razvoju te onima bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Pozivam zato sve zainteresirane udruge, organizacije i ustanove da se prijave kako bismo im dali priliku da uz šport rastu, raduju se i druže. Učinimo zato šport dostupan svima!“, kazala je državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Margareta Mađerić.

Planirano trajanje pojedinog projekta je minimalno 12, a maksimalno 36 mjeseci, a vrijednost pojedinog projekta iznosi od 150.000,00 do 1.000.000,00 kuna za projekte bez infrastrukturnih zahvata ili od 400.000,00 do 1.500.000,00 kuna za projekte koji uključuju infrastrukturne zahvate.

„Želimo šport približiti svima, jer nam bavljenje športom može donijeti puno toga dobroga. Na ovaj način moći će se osigurati optimalni uvjeti za veliki broj djece kako bi unatoč svim nedaćama koje su ih snašle u životu mogli uživati u športu“, dodala je Kostelić.

Nakon predstavljanja Javnog poziva u športskom dijelu programa sudjelovale su razne športske udruge pa su se posjetitelji između ostalog mogli oprobati u vožnji kanuom, igranju ragbija i softballa, ali i elektronskom pikadu za slijepe, skijanju na rolama te stolnom tenisu. Naša poznata paraolimpijka Ana Sršen sa svojim malim plivačima pokazala je kako ne postoje prepreke za bavljenjem ovim športom, a za zdravi obrok malih športaša pobrinula se Hrvatska poljoprivredna agencija.

(Foto: Hina)

 

Pisane vijesti