Predsjednik Savjeta za mlade VRH na raspravi „Panel mladi o klimatskim promjenama“ unutar Konferencije o budućnosti Europe

Slika /Fotografije 3/Savjet_Jagodar.jpg

Predsjednik Savjeta za mlade VRH dr. sc. Josip Jagodar sudjelovao je 11. listopada 2021. godine na „Panelu mladih o klimatskim promjenama“ na poziv Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Ovo je bio posljednji, od osam u nizu panela koji je organizirala Uprava za klimatske promjene, a ranije su održani paneli s poslovnim sektorom, donositeljima odluka na lokalnoj i regionalnoj razini, urednicima medija, obrazovnim sektorom, znanstvenicima, sindikatima i organizacijama civilnog društva.

Panel je organiziran s ciljem rasprave o klimatskim ambicijama EU-a, koju dijeli i Hrvatska te utjecaj na sve segmente društva kako bi ono bilo svjesno promjena koje treba poduzeti uz postizanje širokog konsenzusa svih dijelova društva. Prije panela, provedeno je istraživanje o stavovima mladih u Hrvatskoj o klimatskim promjenama kojemu je pristupilo 810 ispitanika od 14 do 30 godina, različitih zanimanja.

Na panelu su sudjelovali predsjednik Savjeta za mlade VRH dr. sc. Josip Jagodar, mladi delegat pri UN-u Josip Perkušić, predstavnik Svjetskog saveza mladih Hrvatske Ivan Majstorić, doktorand Sveučilišta u Hamburgu Vito Avakumović i predstavnica inicijative mladih „Fridays for Future Croatia“ Franka Logarić.

Panelom je moderirala Klara Justić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Na početku panela paneliste je pozdravila voditeljica Službe za opću politiku zaštite klime dr. sc. Branka Pivčević Novak.

Panelisti su tijekom panela raspravljali o rezultatima ankete te se osvrnuli na akcije koje se pojavljuju u Hrvatskoj i svijetu te na kraju sumirali raspravu u zaključke i preporuke koji će biti predstavljeni na završnoj konferenciji 27. listopada 2021. godine.

Pisane vijesti