Predstavljanje nacionalnog izvješća "Ljudska prava osoba starije životne dobi u sustavu institucionalne skrbi"

Slika /Vijesti2018/Osijek%2C%20PP%20domovi%20za%20starije%20(23).JPG

U ponedjeljak, 9. travnja 2018. godine u osječkome Domu za starije i nemoćne osobe predstavljeno je nacionalno izvješće „Ljudska prava osoba starije životne dobi u sustavu institucionalne skrbi“.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović kazala je kako liste čekanja predstavljaju velik problem u državnim domovima.

Predstavljanju je prisustvovala i državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Marija Pletikosa.

„Naše se ministarstvo trudi osigurati što bolje uvjete života za starije. U rujnu prošle godine Vlada je donijela Strategiju o zaštiti starijih osoba kroz koju želimo poboljšati skrb o starijim osobama kroz dostupnost usluga i podizanje kvalitete istih“, kazala je državna tajnica Pletikosa te istaknula kako je zaštita prava osoba starije životne dobi vrlo važan dio sustava zaštite ljudskih prava.

Napomenula je kako se kontinuirano radi na tome da većina starijih osoba ostane u svojim domovima, što će se osigurati razvojem izvaninstitucionalnih oblika skrbi, a u prilog tome ide podatak kako je samo 3,7 posto starijih smješteno u institucije. Ipak, još uvijek postoji velik broj samačkih kućanstava kojima se treba posvetiti.

Ravnatelj osječkog Doma za starije i nemoćne, g. Vjekoslav Ćurić rekao je da kapacitet doma iznosi 350 osoba.

„Imamo vrhunsku uslugu i ljudi žele doći kod nas“, kazao je te dodao kako je na listi čekanja više od 2000 osoba.

(Foto: ombudsman.hr)

Pisane vijesti