Predstavljeno istraživanje „Utjecaj potresa na mlade u Sisačko-moslavačkoj županiji".

  • Slika /Fotografije 3/DSC00775.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade predstavljeno je istraživanje zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja „Utjecaj potresa na mlade u Sisačko-moslavačkoj županiji".

Istraživanje, u kojem su sudjelovale 52 osnovne i srednje škole na potresima pogođenim područjima, od koji je 10 iz Sisačko-moslavačke županije je pokazalo da je potres osjetno utjecao na mlade, naročito u Petrinji, Glini i Sisku.

U istraživanju koje je obuhvatilo oko tisuću učenika i 300 obrazovnih djelatnika pitalo se koliko je potres utjecao na život mladih, njihov odgoj i obrazovanje, psihičko stanje te na razinu njihova optimizma.

Iznoseći rezultate ravnatelj Instituta Boris Jokić je naglasio kako učenici nakon potresa nisu osjetili primjerenu pomoć, ali da su zadržali vjeru da ona neće izostati.

Učenici, posebno maturanti u Sisačko-moslavačkoj županiji su istaknuli kako je na njih potres ostavio snažniji utjecaj od pandemije. Negativan utjecaj potres je ostavio na njihovo psihičko zdravlje, učenje, ali i odgojno-obrazovne ishode.
 
Nažalost, kazao je, mladi u ovom trenutku ne vide adekvatnu razinu pomoći, ali kod njih ostaje nada i vjera da će im se ta podrška pružiti. Istaknuo je kako je ta pomoć, osim mladima, nužna i obrazovnim djelatnicima koji su u vrijeme nakon potresa pokazali dodatni entuzijazam i određenu razinu sigurnosti. Pozvao je državne i lokalne vlasti da više učine na pružanju te pomoći.

Obraćajući prisutnima državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić je istaknula kako će se rezultati istraživanja ugraditi u kreiranje strateških dokumenata. Istaknula je da je u izradi Nacionalni program za mlade, koji će sadržavati mjere za mlade na nacionalnoj razini.

Najavila ja kako će se na temelju istraživanja, okupiti svi relevantni čimbenici na razini lokalne i regionalne samouprave, kako bi se pomoglo mladima. Pozvala je sve partnere na uključivanje jer su, kako je istaknula, mladi sastavni dio i pokretač našeg gospodarskog razvoja.


U nastavku možete pogledati prezentaciju Institut za društvena istraživanja u Zagrebu. 

ISTRAŽIVANJE "UTJECAJ POTRESA NA MLADE SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE"Pisane vijesti