Radni posjet Ureda Vlade Republike Slovenije za demografiju Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade

  • Slika /Fotografije 3/Fotografije 4/HR_SLO_naslovna .jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ured vlade Republike Slovenije za demografiju bio je u radnom posjetu Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade.
 
Delegaciju slovenskog Ureda predvodio je mag. Danilo Lončarić, direktor Ureda sa suradnicima;  zamjenicom Ureda Jasminom Opec Voroš, voditeljem sektora za demografiju Alešom Primcom te savjetnikom u Uredu Gašperom Pečarom.
 
Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić predstavila je Središnji državni ured i njegov rad. U delegaciji su bili zamjenik Ante Babić, načelnica sektora za podršku roditeljstvu i mladih Duška Bogdanović, načelnik Sektora za demografiju dr.sc. Mislav Rubić te Marina Smernić, voditeljica službe za međunarodne odnose.
 
Radni posjet je bio prigoda razmijeniti iskustava dviju susjednih država o mnogim pitanjima vezanih za demografiju i imigracije u obje zemlje.
 
Razgovori su dotaknuli niz pitanja koja su identična za obje zemlje; od pitanja nataliteta, fertiliteta, problema mladih obitelji i usklađivanja njihovog obiteljskog i profesionalnog života.

Stambeno zbrinjavanje, prilagodbe obrazovnog sustava, mreža dječjih vrtića kao i politika vezanih za deficitarna zanimanja i tržište rada, izazovi su, istaknuto je u razgovoru, za obje zemlje.

Specifičnosti obiju zemalja determiniraju i demografske politike koje bi trebale polučiti veću efikasnost u pronatalitetnoj politici. Naglašeno je, također, kako demografija obuhvaća i pitanje migracije stanovništva, ali i sve društvene promjene.
 
U zaključku sastanka je istaknuto kako se u obje države treba mijenjati društvena klima i stvarati ozračje koje bi mladim ljudima pružilo optimizam i mogućnost za kvalitetan život.
 
Najavljena je daljnja suradnja dvaju Ureda.
 
 

Pisane vijesti