Radni sastanak u Gradu Metkoviću

Slika /Fotografije 3/metkovic sastanak.jpg

Netom prije današnje demografske konferencije u Metkoviću državna tajnica Željka Josić sastala se s gradonačelnikom Grada Metkovića Daliborom Milanom i pročelnikom Ivicom Popovićem.

Na sastanku je bilo riječi o demografskim mjerama koje Grad Metković provodi na svom području kao i o nacionalnim demografskim mjerama i politikama.

Gradonačelnik Milan pohvalio se činjenicom da je Metković jedan od sedam gradova koji je u 2020. godini imao pozitivan prirodni prirast. Izložio je demografske mjere kao što su dar za novorođeno dijete, sufinanciranje troškova obiteljima s četvero i više djece, cjelodnevni 10-satni boravak i poludnevni 5,5-satni boravak u dječjem vrtiću u 19 odgojnih skupina po 20% nižoj cijeni vrtića posljednje 3 godine što je rezultiralo sa 530 djece upisane u vrtiće, nadalje, sufinanciranje nabave školskog pribora i jedne od najviših studentskih stipendija. Također je predstavio planirane poticajne mjere i olakšice namijene mladima i mladim obiteljima u narednom razoblju. To se prije svega odnosi na pitanje stanovanja i stambenog zbrinjavanja. U planu je gradnja POS-ove zgrade, u kojoj bi se dio stanova koristio za najam liječnicima i građanima ostalih deficitarnih zanimanja. Planira se također i naknada za uređivanje i opremanje prve nekretnine.

Državna tajnica Josić predstavila je prijedlog modela subvencioniranja najma stanova za mlade i mlade obitelji na nacionalnoj razini. Naglasila je da je pri tom potrebna jasna suradnja s jedinicama lokalne i područne samouprave kako bi se identificirao interes građana na određenom području, odnosno postoji li potreba za sufinanciranjem kupnje stana ili najma stana. Pisane vijesti