S nestrpljenjem očekujem predstavljanje demografskih mjera predsjednice RH

Slika /Fotografije/Nada Murganic 01.jpg

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je u četvrtak kako je korisna svaka dobronamjerna, kvalitetna mjera predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović vezano uz demografsku politiku, istaknuvši kako s nestrpljenjem očekuje ponedjeljak, za kada je predsjednica najavila predstavljanje demografskih mjera koje je pripremio njezin Ured.

"Svaku dobronamjernu, kvalitetnu mjeru mi ćemo razmotriti i prihvatiti. I evo ja isto tako s nestrpljenjem očekujem da vidimo taj prijedlog od predsjednice, tim više što Ured predsjednice nije povodom ove problematike kontaktirao s nadležnim Ministarstvom ni u smislu upita, niti u smislu nekih preporuka, a mišljenje predsjednice vezano za demografsku problematiku čujem jednako kao i vi, uglavnom preko medija", rekla je Murganić novinarima
 
Oni su ju nakon sjednice Vlade pitali što očekuje od predstavljanja mjera demografske politike, koje je predsjednica najavila za 11. lipnja, te hoće li joj te mjere biti korisne, a zanimalo ih je i kako tumači da predsjednica ništa o tome nije rekla resornom ministarstvu.  "Ja ne mogu zaista dokučiti što netko razmišlja, svakako da predsjednica ima potrebu dati jedan jaki naglasak na tu problematiku, jer je demografska slika Hrvatske loša", kazala je Murganić.
 
Dodala je kako su svi zabrinuti zbog loše demografske slike, pa na kritiziranje na neki način gleda i kao prihvatljivo, ali i naglasila kako ona nije u poziciji kritizirati bilo koga. "Ja sam u poziciji da zajedno s upravom na razini Vlade razmatram ono što je moguće i mi smo već te mjere donijeli, zakonske podloge za njih su izrađene i neke od njih se i provode", poručila je.
 
Upitana smatra li pak da je to dovoljno, Murganić je odgovorila kako nikada nije dovoljno mjera, "ali isto tako nikada nitko, pa ni predsjednica neće moći sve mjere odjedanput uvesti, donijeti propise, osigurati njihovu provedbu, a još manje sigurno neće biti tako skoro vidljivi rezultati".
 
Murganić je pozdravila "ovoliki interes za demografsku problematiku", iz razloga što je za rješavanje te problematike i donošenje mjera potreban konsenzus cijelog društva, pa u tom smisli i gleda na snažnu poruku koju daje i predsjednica, što je dobrodošlo za rješavanje ovog problema u rješavanje kojega se Vlada, istaknula je, uključila od prvoga dana.
 
"Pogotovo što svi politički akteri kada se obraćaju naciji govore o demografskoj problematici, dakle očekuje se onda jedan dugoročni kontinuiran rad na provedbi ovih mjera", kazala je ministrica Murganić. Dodala je kako nijedna vlada neće moći donijeti sve mjere, ali i istaknula kako je ova Vlada ipak dala temelj i počela uvoditi demografske mjere s dugoročnim nastojanjem, pa vjeruje da će se demografska slika RH popraviti.
 
Izvor: Hina / Fotografija: Hina

Pisane vijesti