Sudjelovanje predstavnika Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade na panel raspravi „Iseljeništvo kao potencijal demografskog i gospodarskog razvoja Hrvatske“

Slika /Direktorij 2/Slike od 111.23/Mislav Otočac.jpg
Predstavnici Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade sudjelovali su na panel raspravi Iseljeništvo kao potencijal demografskog i gospodarskog razvoja Hrvatske u Županijskoj komori HGK u Otočcu.

Viši stručni savjetnik iz Službe za istraživanja, praćenje i analizu demografskih kretanja i migracija Mislav Rubić, kazao je kako su nam za kvalitetne demografske politike bitni kvalitetni podaci, na čemu se aktivno radi te je istaknuo registar stanovništva kao ključan instrument koji je u izradi.
Na pitanje publike o ulozi hrvatskog iseljeništva u demografskoj politici, naglasio je da je naše iseljeništvo ključan dio Strategije demografske revitalizacije Republike Hrvatske do 2033. godine. 
Tu je istaknuo Suradnju s Hrvatima izvan Republike Hrvatske kao jedno od područja intervencije Strategije, s ciljem privlačenja iseljenika te integracije povratnika.

Međutim, Rubić je naglasio kako povratnicima moramo pružiti sve uvjete koji se danas očekuju, od prometne povezanosti, mjesta u vrtiću, škole, komunalne infrastruktur, kao i pristupa internetu.

Rubić je pohvalio mnoge jedinice lokalne i regionalne samouprave, koje su kroz godine uvele kvalitetne demografske mjere.Također, istaknuo je kako Središnji državni ured za demografiju i mlade već dvije godine prikuplja podatke o mjerama na lokalnoj i regionalnoj razini, kako bi se omogućila bolja koordinacija demografskih politika sve tri razine vlasti, što je preduvjet demografske revitalizacije Republike Hrvatske.

Pisane vijesti