Tate, sretan vam Dan očeva!

Slika /Fotografije 3/Fotografije 4/Depositphotos_229688258_XL.jpg
Uloga tate važna je kao i mamina te za razvoj i odrastanje djeteta jednako bitna.

Vidljivo je koliko nas je očinska uloga oblikovala kroz život, utjecala na naše stavove, uvjerenja i odnos prema svijetu, ali i nama samima. Očevi svojoj djeci predstavljaju oslonac i uzor, a svojim primjerom uče ih vrijednostima i navikama koje će im ostati usađene za čitav život.
Prisutnost oca, posebice u najranijim danima djetetova života, utječe na dijete te stvara doživotnu i neraskidivu povezanost. Uloga oca puno je više od brige oko financijske sigurnosti, jer tu ulogu očevi, danas uglavnom, dijele s majkama.

Upravo stoga, Središnji državni ured za demografiju i mlade obilježavajući Dan očeva, želi istaknuti važnost ravnopravnog roditeljstva i podjednako važne uloge oca kao i majke u djetetovu životu.
Želimo naglasiti neprocjenjivu ulogu očeva od najranije djetetove dobi, a novim Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama očevima se to i formalno omogućilo uvođenjem očinskog dopusta u trajanju od 10 ili 15 dana u slučaju rođenja blizanaca ili više djece, koji se može iskoristiti u prvih 6 mjeseci djetetova života, a naknadu za trošak plaće roditelja u cijelosti snosi država. Od uvođenja ovog prava očinski dopust koristilo je ukupno 12.650 očeva, od čega je u siječnju ove godine 2.301 otac bio na očinskom dopustu.

Uvjereni smo kako će se očevi korištenjem očinskog dopusta nakon toga lakše odlučiti na rodiljni i roditeljski dopust. Novim zakonom se roditeljima povećao maksimalni iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta na 7.500 kn. U 2022. godini rodiljni dopust koristilo je 157 očeva, a roditeljski dopust 1.988 očeva.

Dragi očevi, hvala vam na brizi i hrabrosti, osjećajima i energiji koju posvećujete svojim mališanima i onima malo većima!

Pisane vijesti